17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj„I-am înmânat banii fără nici un regret şi aş face mereu la fel“

„I-am înmânat banii fără nici un regret şi aş face mereu la fel“

Plutonierul Aurel Trăistaru din Târgu Jiu, angajat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj, a găsit un diplomat cu câteva zeci de mii de euro şi o plasă cu documente, pe care le-a restituit proprietarului.

Reporter: Ce s-a întâmplat în seara în care aţi găsit actele şi banii?
Jandarm: Era seară, în faţa blocului. (…) Am zărit un diplomat şi o plasă. Erau lângă maşina mea (Dacia 1310 – n.r.). Era clar că le uitase cineva. Cum nu era nimeni în jur, am urcat în apartament ca să văd dacă există vreun act al proprietarului. În plasă erau mai multe documente.
Reporter: Când aţi aflat de existenţa celor câteva zeci de mii de euro?
Jandarm: Mai târziu. Am aflat că obiectele găsite aparţin unei societăţi comerciale. Nu am deschis diplomatul, doar în plasă m-am uitat. Am coborât în faţa blocului şi l-am întâlnit pe proprietar. Este administratorul unei firme de la noi din bloc şi se întorsese să-şi caute bunurile. I-am spus că le-am găsit şi i le-am înapoiat. Atunci, omul mi-a mulţumit, mi-a strâns mâna şi mi-a zis: „Bine că le-aţi găsit, pentru că am în diplomat câteva zeci de mii de euro“. Apoi a plecat. Nu mi-a spus câţi bani avea, nici nu l-am întrebat.
Reporter: Se schimba situaţia dacă ştiaţi că erau 50.000 de euro în diplomat?
Jandarm: Nu. Nu conta, chiar dacă deschideam diplomatul. I-am înmânat banii fără nici un regret şi aş face mereu la fel. Nu am luat niciodată ce nu mi se cuvine.
Reporter: Ce aţi face cu atâţia bani?
Jandarm: Ce ar face oricine: mi-aş lua o casă. Dacă e adevărat şi erau 50.000 de euro acolo, asta ar însemna salariul meu pe 15 ani. Niciodată nu o să am atâţia bani la un loc.
Reporter: Din zece persoane puse în situaţia dumneavoastră, câte credeţi că ar înapoia banii?
Jandarm: Cred că nici una! Mai multe persoane m-au întrebat ce a fost în capul meu de am înapoiat banii.
Reporter: Nu mulţi ar face ce aţi făcut dumneavoastră. Ce a contribuit cel mai mult la formarea caracterului dumneavoastră?
Jandarm: În primul rând, cei şapte ani de acasă şi credinţa în Dumnezeu. Apoi anii de şcoală.
Reporter: Ce contează mai mult pentru jandarmul Aurel Trăistaru?
Jandarm: Am câteva principii de bază: corectitudinea, loialitatea şi adevărul. Contează foarte mult familia mea. Sunt căsătorit de zece ani şi am doi copii. În jandarmerie lucrez de 11 ani.

Jandarmul Aurel Trăistaru a primit o scrisoare de mulţumire de la cel căruia i-a înapoiat banii şi actele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII