28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStrăinii caută agricultori gorjeni

Străinii caută agricultori gorjeni

Fermierii din Spania şi Danemarca caută să angajeze gorjeni cu experienţă în agricultură pe salarii atractive şi contracte sigure.

Salariile atractive oferite de angajatorii din Danemarca şi Spania au fost principalul motiv pentru care zeci de gorjeni au plecat la cules de căpşune, zmeură sau ceapă. De asemenea, străinii caută gorjeni cu experienţă în agricultură pentru fertilizarea solului sau lucrul în pepiniere. Prin intermediul Serviciului Eures din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, peste 80 de gorjeni au depus dosarele pentru obţinerea unui astfel de post. Pentru Danemarca se caută 200 de lucrători în agricultură, 10 şoferi de tractor, doi specialişti în fertilizarea solului, 50 de lucrători calificaţi în diferite forme de cultivare a legumelor. Salariul variază de la 15 euro/oră până la 1.260 de euro pe lună.

70 de femei la cules de căpşune

În luna ianuarie, au plecat la muncă în Spania 70 de gorjence. Potrivit reprezentantei AJOFM Gorj, Ana Maria Niculescu, 50 dintre aceste femei nu mai fuseseră înainte la muncă în Spania, restul fiind deja apreciate de angajatori: „Nu au fost probleme niciodată, angajatorii sunt mulţumiţi de oamenii pe care îi trimitem, iar gorjenii vin şi ei mulţumiţi. Se câştigă bine, deşi nu este o muncă uşoară“. În 2010, 13 gorjeni au muncit în Danemarca, anul acesta urmând să plece şi mai mulţi. „Am fost la cules de mazăre şi ceapă în Danemarca. Acum o să plec în Spania, că aşa am prins. Se câştigă bine. Muncim mult. Mi-am întreţinut familia cu ce am câştigat, de aceea merg. Aici nu îmi găsesc o slujbă“, a spus un târgujian de 34 de ani.

Doctor ORL pentru Danemarca

La sediul AJOFM Gorj a sosit prin Eures şi o solicitare pentru un post de medic ORL. „Danemarca caută şi un medic ORL, la Southern Jutland Hospital –Sonderborg. Se oferă contract de muncă pe perioadă nedeterminată, salariu conform contractului încheiat între Regiunea Southern Denmark şi Asociaţia Medicilor Specialişti şi Consultanţilor. Solicitanţii trebuie să cunoască limba engleză foarte bine“, a spus Ana Maria Niculescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Gorj. În ultimii ani, prin Eures nu a plecat nici un medic sau farmacist la lucru în străinătate, pe posturile oferite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS