13.9 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal2011, anul integrării României în spaţiul Schengen

2011, anul integrării României în spaţiul Schengen

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat ieri, după întâlnirea cu Cecilia Malmstrom, comisarul pentru Afaceri Interne al Comisiei Europene, că 2011 trebuie să fie anul integrării României în spaţiul Schengen.
„Înţelegem că există o anumită preocupare în capitalele europene (în privinţa Românei – n.r.). Sunt elemente politice care complică discuţia cu privire la aderarea României la Schengen, dar considerăm că anul 2011 trebuie să reprezinte anul aderării  României la spaţiul Schengen, dar împreună cu Bulgaria, pentru  că nu dorim să intrăm într-un concurs de frumuseţe cu vecinii noştri de la sud de Dunăre“, a susţinut Mircea Geoană.
În privinţa obligaţiilor pe care România şi le-a luat pentru a adera la spaţiul Schengen, Geoană a susţinut că statul român „s-a străduit mult să respecte obligaţiile din Tratat“. „De asemenea, avem un interes mare pentru zona libertăţii, securităţii şi justiţiei ca aceasta să devină o realitate pentru cetăţenii noştri. (…) Cred că trebuie să respectăm regulile. Odată ce am căzut de acord asupra Tratatului, acquis-ul privind zona Schengen, cred că introducerea unor noi reguli după ce jocul a început cu altele ar trebui evitată. Cred că e nedrept şi contraproductiv. Comisia Europeană şi Parlamentul European ar trebui să vegheze la implementarea Tratatului şi a obligaţiilor comune. România a făcut un efort imens să încerce să securizeze o graniţă imensă, de peste 2.000 km, într-un coridor al infracţiunilor transfrontaliere, al crimei organizate. România nu ar trebui pedepsită doar din cauza geografiei sale. Cred că ar trebui ajutată să devină cel mai bun apărător al graniţelor Uniunii. Reprezint opoziţia (…) şi dacă pe plan intern avem dispute, când vine vorba de interesul naţional avem o poziţie comună solidă“, a mai declarat Geoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII