11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFotbalişti sub sechestru

Fotbalişti sub sechestru

Fiscul a pus sechestru pe drepturile federative ale fotbaliştilor de la Universitatea Craiova, în contul datoriilor de peste 2.000.000 de euro pe care clubul oltean le are către bugetul de stat. „Am înştiinţat LPF şi clubul despre sechestrul asiguratoriu asupra a 39 de jucători care se află sub contract cu Universitatea Craiova. Prin această acţiune, drepturile federative ale jucătorilor, la un eventual transfer, sunt grevate de datoriile către bugetul de stat“, spun reprezentanţii fiscului. Potrivit art. 151, alin. (9) din Codul de Procedură Fiscală, „de la data întocmirii procesului-verbal de sechestru, bunurile sechestrate sunt indisponibilizate. Cât timp durează executarea silită, debitorul nu poate dispune de aceste bunuri decât cu aprobarea dată, potrivit legii, de organul competent“. Nerespectarea acestei interdicţii atrage răspunderea celui în culpă. Potrivit alin. (10), „actele de dispoziţie care ar interveni ulterior indisponibilizării prevăzute la alin. (9) sunt lovite de nulitate absolută“. Practic, orice transfer de jucători făcut fără ştirea fiscului devine nul.

Cum se poate stinge datoria

Art. 159 din Codul de Procedură Fiscală face referire la valorificarea bunurilor sechestrate. În cazul în care creanţa fiscală nu este stinsă în termen de 15 zile de la data încheierii procesului-verbal de sechestru, se va proceda, fără efectuarea altei formalităţi, la valorificarea bunurilor sechestrate, cu excepţia situaţiilor în care, potrivit legii, s-a dispus desfiinţarea sechestrului, suspendarea sau amânarea executării silite“. Potrivit aceluiaşi articol, valorificarea bunurilor sechestrate se poate face prin înţelegerea părţilor, vânzarea în regim de consignaţie a bunurilor mobile, vânzarea directă, vânzarea la licitaţie sau alte modalităţi admise de lege, inclusiv valorificarea bunurilor prin case de licitaţii, agenţii imobiliare sau societăţi de brokeraj, după caz.
Conform alin. (6) al aceluiaşi articol, „vânzarea bunurilor sechestrate se face numai către persoane fizice sau juridice care nu au obligaţii fiscale restante“.
Clubul „Universitatea“ Craiova are în prezent sechestru pe active constând în imobile din Craiova, însă, din cauza crizei, terenurile nu au căutare pe piaţă. În consecinţă, fiscul a pus sechestru pe conturile bancare ale clubului şi pe veniturile de la terţi, iar acum pe drepturile federative ale jucătorilor. Printre contractele asupra cărora s-a pus sechestru se află şi cele ale jucătorilor Valerică Găman şi Ştefan Bărboianu.  Patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, crede că va reuşi să plătească datoria. „Eu zic că sunt şanse mari să plătim banii ăştia la fisc, dar nu se ştie niciodată. Încerc să fac rost de ei. Fiscul trebuie să-şi dea acordul când facem un transfer de jucători. Nu am încercat să vorbesc cu Găman. Se vedea că era distant. Dacă nu mă bloca un nenorocit, acum aveam banii de pe Găman. Dar m-am înhăitat cu un nenorocit“, a declarat Mititelu pentru sport.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII