17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTârgurile din Mehedinţi funcţionează ilegal

Târgurile din Mehedinţi funcţionează ilegal

În judeţul Mehedinţi funcţionează opt târguri de animale, dar nici unul nu are autorizaţie, astfel că Di­recţia Sanitar-Veterinară şi pen­tru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a emis mai multe înştiinţări către primării ca să demareze formalităţile pentru a intra în legalitate. Responsabilitatea funcţionării în legalitate în cazul târgurilor se îndreaptă exclusiv spre consiliile locale. În cadrul unei întâlniri care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la se­diul DSVSA, m­e­di­cii veterinari au solicitat pri­ma­rilor din cele opt comune să de­pună eforturi pentru a asigura condiţiile necesare autorizării târgurilor de ani­male pe raza judeţului.
„έn­tâl­nirea a avut ca scop in­for­ma­rea primarilor de pe raza ju­de­ţului Mehedinţi cu privire la mo­dalitatea de autorizare a târ­gu­rilor de animale. Începând din 2010, au­to­rizarea târgurilor se poate rea­­l­iza cu o investiţie nu foarte ma­­re. Este foarte necesară, de­oa­­re­ce în decembrie a apărut şi un ordin al ANSVSA care per­mi­te comercializarea suinelor pe teritoriul României în peri­oa­da 15 noiembrie – 1 mai“, a declarat purtătorul de cuvânt al Di­recţiei Sanitar-Veterinare şi pen­tru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi, Adriana Ganea.
Şi prefectul de Me­he­dinţi, Ion Mîţu, le-a so­li­ci­tat primarilor ca problema autorizării târgurilor să fie soluţionată cât mai repede. „De un an le spun primarilor să rezolve această problemă, dar nimeni nu a luat nici o măsură. Au fost programe şi proiecte pentru târguri, dar nu s-a întâmplat nimic. Acum s-au aprobat bugetele şi le-am spus ca târgurile să fie o prioritate pe lista de investiţii“, a spus prefectul judeţului.
Primarii în a căror comună funcţionează târguri de animale dau din umeri şi se plâng de lipsa de fon­duri. Nici măcar amenzile us­turătoare aplicate de medicii veterinari nu i-au determinat pe a­ceş­­tia să-şi revizuiască ati­tu­di­nea. Din cauza lipsei autorizării, animalele nu pot fi identificate sau în­re­gis­trate şi nu poate fi asigurată asis­tenţa medicală veterinară. Din acest motiv pot apărea boli, anemie in­fec­ţioasă, pesta clasică, febra aftoasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS