13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBuget mai mic pentru investiţii

Buget mai mic pentru investiţii

Primăria municipiului Târgu Jiu va aloca mai puţini bani pentru investiţii şi o sumă mult mai mare pentru lucrările de gospodărire comunală. Autorităţile mizează şi în acest an pe fondurile structurale.

Bugetul de investiţii al Primăriei Târgu Jiu va fi anul acesta de numai 23 de milioane de lei, spre deosebire de fondurile alocate pentru lucrări edilitar-gospodăreşti, respectiv 27 de milioane de lei. Edilii din Târgu Jiu intenţionează să continue investiţiile demarate în ultimii ani, iar pentru investiţiile noi să asigure doar contribuţia locală la proiecte cu finanţare europeană. Anul trecut au fost începute în oraş lucrări în valoare de peste 80 de milioane de euro. Proiectele vizează în principal îmbunătăţirea infrastructurii municipiului, în special în ceea ce priveşte modernizarea reţelelor de canalizare şi alimentare cu apă, dar şi modernizarea staţiei de epurare a apelor menajere. Este finalizat şi în fază de semnare şi un proiect în valoare de cinci milioane de euro pentru asfaltarea şi repararea unor străzi din oraş, precum Mărgăritarului, Ana Ipătescu, Preajba, Drăgoieni.

Continuă reabilitarea termică a blocurilor
 
În ciuda faptului că nu există prea multe certitudini la nivel naţional pentru continuarea finanţării programului de reabilitare termică a blocurilor, în bugetul pentru investiţii de anul acesta au fost prevăzute sume pentru a asigura contribuţia locală în ceea ce priveşte 22 de blocuri. „Suma totală pentru investiţii şi lucrări edilitar-gospodăreşti este de 50 de milioane de lei, din care pentru investiţii sunt 23 de milioane de lei. Din cauza banilor care sunt aşa cum sunt, adică puţini, investiţiile sunt finanţate din fonduri structurale şi noi alocăm un buget din care să asigurăm contribuţia locală. Avem documentaţia pregătită pentru încă opt blocuri ANL şi două blocuri de locuinţe sociale. Pentru a beneficia de finanţare, noi punem la dispoziţie terenul şi utilităţile, iar de la guvern se alocă fondurile. Tot în bugetul de investiţii pe acest an este inclusă şi contribuţia noastră pentru reabilitarea termică a încă 22 de blocuri, pe lângă imobilele din zona Victoria-Centru“, a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu.

Reducerea facturii la energie electrică

Primăria Târgu Jiu aşteaptă avizul din partea Ministerului Economiei pentru construirea unui parc fotovoltaic la marginea oraşului. Documentaţia a fost depusă la minister, iar valoarea investiţiei se ridică la peste 20 de milioane de euro. Viitorul parc fotovoltaic va furniza 4 megawaţi pe oră, iar facturile primăriei la energie electrică se vor reduce cu patru-cinci milioane de lei, din consumul anual.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS