10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentul, somat să dea liber la urmărirea penală a aleşilor

Parlamentul, somat să dea liber la urmărirea penală a aleşilor

Deputatul PDL Sever Voinescu şi europarlamentarul PDL Monica Macovei susţin modificarea procedurilor de avizare a cererilor de urmărire penală de către parlament prin reducerea termenului la doar câteva zile şi eliminarea votului secret al parlamentarilor în acest caz.
Voinescu şi Macovei au fost întrebaţi de ce PDL nu a făcut demersurile necesare pentru a facilita o decizie asupra solicitării procurorilor de arestare preventivă a deputatului PDL, Dan Păsat, din moment ce susţin că partidul nu a împietat acţiunea magistraţilor. Astfel, cei doi au fost întrebaţi de jurnalişti dacă i se vor cere explicaţii preşedintelui Comisiei juridice a deputaţilor, Daniel Buda (PDL), care a gestionat acest caz netranşat nici până acum la comisie.
„Cred că trebuie să se ceară explicaţii în parlament parlamentarilor care acum pun presiune pe justiţie, adică deputaţilor care fac astfel de declaraţii, adică mi se pare foarte grav asta“, a fost replica lui Macovei, referindu-se la cazul Nicolescu şi al social-democraţilor.
„Parlamentarii din toate partidele sunt vinovaţi fie pentru că nu au dat avize de percheziţie sau de cercetare, fie că au întârziat foarte mult (…) Toate partidele din parlament, toţi reprezentanţii lor sunt vinovaţi pentru că au amânat sau că au refuzat. Dar haideţi să vedem diferenţa… Aţi văzut PDL îndemnând întregul partid şi ducându-se în oraşul în care cineva e cercetat şi punând presiune pe justiţie, punând presiune pe judecători şi pe procurori? Nu!“, a mai explicat Macovei.
Ea a mai susţinut că, în cazul solicitărilor adresate parlamentului de către procurori în ceea ce priveşte avizarea începerii urmăririi penale sau reţinerea acestora, „se poate schimba procedura şi trebuie pus vot public şi nu vot secret la aceste cereri de aviz“.
La rândul său, Sever Voinescu a susţinut ideea introducerii unor „termene imperative“ pentru tranşarea solicitărilor procurorilor, termene care ar trebui reduse la câteva zile.
Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, a anunţat săptămâna trecută că solicitarea DNA în cazul deputatului PDL Dan Păsat va fi luată în discuţia acestui for în prima şedinţă din următoarea sesiune parlamentară.
Deputaţii din Comisia juridică au decis, la mijlocul lunii noiembrie 2010, amânarea cu 30 de zile a discutării solicitării DNA de arestare preventivă a democrat-liberalului Dan Păsat, care a explicat că are nevoie de timp pentru a-şi viziona dosarul de 6.000 de file şi a-şi pregăti punctul de vedere. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a transmis la începutul lunii noiembrie preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, solicitarea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PDL de Giurgiu, Dan Păsat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII