22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreşedintele CJ Argeş, arestat pentru că a obţinut fonduri UE cu documente false

Preşedintele CJ Argeş, arestat pentru că a obţinut fonduri UE cu documente false

Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, a fost arestat aseară în legătură cu obţinerea de fonduri europene pentru reabilitarea a patru şcoli pretins afectate de inundaţiile din 2005, pe baza unor documente falsificate.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Constantin Nicolescu (foto) de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a reieşit că, pe 8 iunie 2006, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă de tip PHARE în valoare de 880.249,95 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare/reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, pretins afectate de inundaţiile din anul 2005.
DNA susţine că accesarea acelor fonduri s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare întocmită de Consiliul Judeţean Argeş, a unui document care nu exista în realitate (respectiv raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş), precum şi a unor împrejurări nereale sau inexacte privind situaţia celor patru unităţi de învăţământ, raportată la inundaţiile din anul 2005.
Ulterior, contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât şi pentru cele neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia lui Nicolescu.
De asemenea, în perioada 2006-2008, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a primit cu titlu de mită de la Cornel Penescu, acţionar al unei societăţi comerciale din Piteşti (persoană care administra de fapt interesele acelei firme), suma totală de 66.588,15 lei şi alte produse, pentru ca în schimb, în calitate şi de ordonator principal de credite, să dispună achiziţionarea, de la acea societate comercială, a unor produse alimentare şi nealimentare, cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică.
Totodată, în cursul lunii iunie 2009, Nicolescu, folosindu-se de autoritatea sa, l-a instigat pe primarul unei comune din judeţul Argeş să nu îndeplinească anumite acte de serviciu, mai precis, să nu aplice unei persoane o sancţiune contravenţională la Legea nr.50/1991, solicitare însuşită de către primarul în cauză, care astfel nu a mai aplicat o amendă de 100.000.000 de lei vechi.
DNA precizeză că în acest dosar sunt cercetate şi alte persoane.
La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Monica Macovei: „Ponta conduce conjuraţia inculpaţilor pesedişti“

Eurodeputatul PDL Monica Macovei îl critică pe Victor Ponta că i-a luat apărarea lui Constantin Nicolescu, cercetat şi reţinut pentru mai multe infracţiuni, gest care, potrivit lui Macovei, este dovada că şeful PSD „a trecut definitiv de cealaltă parte a baricadei: cea a corupţiei“.
Într-o postare pe blogul său, intitulată „Ponta conduce conjuraţia inculpaţilor pesedişti“, Macovei opinează că investigaţia procurorilor referitoare la şeful CJ Argeş „trebuie să ajungă la o decizie finală a instanţelor cât se poate de repede, fără presiuni politice“.
Ea îl acuză apoi pe Victor Ponta că a ales apărarea corupţilor din partid în locul apărării statului de drept. „Corupţia costă. Pe noi ne costă bani şi aduce sărăcie, pe politicieni îi poate costa libertatea şi cariera politică. Domnul Ponta alege să ne coste pe noi. Libertatea prietenilor penali este mai importantă pentru el decât statul de drept. Minţind, manipulând, dispreţuind dorinţa oamenilor de dreptate“.

„L-au arestat, ca să ne sperie pe toţi ceilalţi…“

Vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, susţine că Nicolescu, membru al partidului din care face parte şi el, a fost arestat preventiv, pentru a-i speria pe „toţi ceilalţi“: „L-au arestat preventiv ca să forţeze nota, să ne sperie pe toţi ceilalţi, să nu mai mergem între oameni, să nu mai vorbim despre ceea ce se întâmplă cu actuala guvernare“.
Nichita spune că mulţi demnitari au fost la Direcţia Naţională Anticorupţie, dar asta nu înseamnă că sunt vinovaţi de ceva. „Să ştiţi că toţi am fost la DNA. Şi eu am fost la DNA, pentru că fac cea mai mare investiţie în oraş. Nimic nu s-a confirmat. Pentru că am dat bani la fotbal sunt şi eu urmărit penal. Orice se caută, numai ca să fim acuzaţi în faţa opiniei publice că facem prostii. Ei fac corupţia cea mai mare din România şi ei încearcă să arunce pe opoziţie acest lucru“, a declarat, pentru RFI, Gheorghe Nichita.
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII