32.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFraudă informatică la CE Turceni

Fraudă informatică la CE Turceni

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Tero-rism (DIICOT) Craiova anchetează o posibilă fraudă informatică produsă la Complexul Energetic (CE) Turceni. Potrivit directorului CE Turceni, Octavian Graure, e-mail-urile mai multor angajaţi cu funcţii de conducere au fost sparte.

Procurorii şi poliţiştii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Craiova investighează o posibilă fraudă informatică la Complexul Energetic Turceni. Verificările vizează modul în care persoane necunoscute ar fi spart e-mail-urile unor angajaţi cu funcţii de răspundere din cadrul Complexului Energetic de la Turceni şi ar fi avut acces la diferite documente interne ale societăţii. Conducerea CE Turceni a refuzat să facă vreo declaraţie în legătură cu cele întâmplate, însă recunoaşte că există o anchetă în derulare. Se vehiculează informaţia că o parte din documentele sustrase din e-mail-urile angajaţilor ar fi ajuns deja în posesia altor persoane care au încercat să transmită datele către mass-media.

Au 15 angajaţi la Compartimentul IT

Directorul Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure, a evitat să facă declaraţii, însă a vorbit despre modul în care persoane necunoscute au accesat e-mail-urile angajaţilor cu funcţii de conducere din cadrul unităţii. Graure susţine că la finalul anchetei va face publice toate informaţiile legate de acest caz.
„Eu nu pot să comentez nimic în legătură cu ancheta care are loc. Aşa este procedura. Oamenii care au început verificările trebuie să îşi facă treaba şi apoi mai vorbim. Dar nu ştiu cui i-a trecut prin cap să se apuce să spargă e-mail-urile şefilor de departament, ale directorilor şi să folosească informaţiile în nu ştiu ce scopuri. Nu ştiu cine ar fi putut face asta şi ce a crezut că găseşte în e-mail-uri, ce documente?! Aşa e când oamenii nu au ce face; se apucă să spargă e-mail-uri, dar de unde să aibă atâtea parole? Dacă e cineva din interior, e deştept, dacă e din afară, e şi mai deştept să facă toate astea. Nu e vorba că nu aveau ce lua din e-mail-uri, dar pot ajunge la instalaţii şi se întâmplă lucruri mai grave. Asta e de fapt problema. Nu pot să spun dacă documente aparţinând Complexului Energetic Turceni au ajuns în presă, în urma spargerii e-mail-urilor. Aşteptăm rezultatul anchetei“, a declarat directorul general al Complexului Energetic Turceni. Potrivit lui Graure, la Compartimentul IT al Complexului Energetic Turceni lucrează aproximativ 15 persoane.

„Atac“ din interior

Potrivit reprezentanţilor DIICOT, fapta sesizată de conducerea Complexului Energetic Turceni nu vizează vreun atac săvârşit de hackeri, ci doar o simplă descărcare de date, al cărei autor ar fi cineva din interior.
„Nu este nicidecum vorba de un atac informatic din afară, prin intermediul internetului. Pur şi simplu, cineva a accesat un calculator din instituţie şi a copiat nişte date pe un suport de memorie. Complexul Energetic Turceni a formulat o plângere în acest sens către poliţia din Gorj, iar aceasta ne-a trimis-o nouă din simplul motiv că infracţiunea de acces fără drept a unui sistem informatic este de competenţa DIICOT. Deocamdată, se fac cercetări, să vedem şi noi despre ce este vorba“, a precizat magistratul Adrian Glugă, procuror-şef la DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII