12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRătăcit prin viaţă

Rătăcit prin viaţă

Zace pe un pat de spital, uitat de toţi. Nu are familie, nu are casă, nu are nici un venit. În urmă cu o lună, gerul l-a învins. I-au degerat picioarele, pentru că dormea sub cerul liber pe bănci, prin cartierul Craioviţa Nouă.

Marcel Rădulescu are 55 de ani, este din Slatina, iar pe 13 decembrie 2010 a fost adus îngheţat bocnă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic din Craiova. Bărbatul, care azi trăieşte din mila altora, îşi aminteşte că a avut cândva o familie: o soţie, un fiu, o soră. S-a îndepărtat însă de ei în urmă cu 18 ani. „Am venit în Craiova în urmă cu mult timp. Aici am trăit cu o femeie, dar acum doi ani ea a murit. Locuiam într-un apartament din blocul 19 din Craioviţa Nouă, dar ea l-a vândut unora ca să ne întreţină. După moartea ei, m-au aruncat în stradă şi au vândut apartamentul. De doi ani stau pe stradă, pentru că nimeni nu vrea să ştie de mine…“, a spus Marcel Rădulescu ridicând din umeri, ca şi cum nu ar întrevedea nici o rază de speranţă.
În Unitatea de Primiri Urgenţe ar fi trebuit să rămână 24 de ore, dar stă deja de o lună. Primeşte hrană de la cantina spitalului, din raţia medicilor. Nu poate fi aruncat în stradă. În zadar încearcă asistenţii sociali să-i găsească rudele sau un adăpost provizoriu. „Întrucât ultimul lui domiciliu este în Slatina, serviciile sociale de aici trebuie să se ocupe de soarta acestui bărbat. În plus, nu are nici vârsta de pensionare ca să meargă într-un azil de bătrâni, nu are nici venit, iar în Slatina nu există un adăpost pentru oamenii străzii. Am descoperit că are o familie, dacă putem spune aşa, dar ruptura dintre ei s-a produs cu mult timp în urmă şi nu prea mai este cale de întoarcere. Este un caz social delicat“, a spus Anişoara Ţucureanu, asistent social în cadrul UPU.

Nu are nici o şansă la asistenţă socială

Pentru Direcţia de Protecţie şi Asistenţă Socială (DPAS) Slatina, Marcel Rădulescu este un caz fără rezolvare. Primăria nu are un adăpost pentru oamenii străzii, nu există organizaţii care să le poarte de grijă. Ei vin din stradă şi de cele mai multe ori rămân în stradă. „Cunoaştem situaţia acestui bărbat, dar nu putem face nimic pentru el. Nu avem în Slatina un adăpost pentru oamenii străzii, iar locuinţele sociale sunt repartizate. Ei duc o viaţă greu de înţeles uneori de noi. Au poveşti de viaţă cutremurătoare. Tot ce putem face pentru el este să-l spijinim să-şi facă un act de identitate şi să primească un ajutor social, dar trebuie să aibă şi el voinţa de a ieşi din această situaţie“, a precizat Marian Nicolae, directorul DPAS Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII