24.4 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjFără grevă în cariere, dar cu protocol semnat de Ariton

Fără grevă în cariere, dar cu protocol semnat de Ariton

Demersul Federaţiei Naţionale Mine Energie de a organiza o grevă a eşuat, din cauza liderilor de sindicat, care au lăsat la latitudinea fiecărui ortac dacă să intre sau nu în grevă. Nemulţumiţi de prestaţia sindicatelor, minerii de la Fărcăşeşti au răbufnit şi au strigat „Jos Condescu!“. Întrucât greva nu a „prins“ la ortaci, atenţia sindicaliştilor s-a concentrat pe semnarea unui protocol cu ministrul economiei, Ion Ariton, prezent ieri la Târgu Jiu.

Ortacii din cadrul SNLO şi angajaţii carierelor care aparţin de Complexurile Energetice de la Rovinari şi Turceni nu au făcut ieri grevă. Înainte de intrarea în şut, liderii de sindicat le-au citit minerilor proiectul de protocol ce urma să fie semnat ieri la Târgu Jiu de ministrul economiei, Ion Ariton, şi Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME).
La Fărcăşeşti, după ce au ascultat discursul sindicaliştilor şi conţinutul protocolului, ortacii au strigat „Jos Condescu!“ şi i-au reproşat liderului minerilor din Oltenia lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte planul de restructurări. Oamenii au declarat că nu vor să aibă absenţe nemotivate de la serviciu şi au început activitatea. Ionel Manţog, directorul economic al CE Turceni, şi Tiberiu Trotea, directorul general al CE Rovinari, au declarat că salariaţii au lucrat normal, dar li s-a adus la cunoştinţă proiectul de protocol. Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, a precizat că minerii nu au derulat nici un fel de activitate, între orele 7.00 şi 9.00, timp în care au fost informaţi despre vizita ministrului Ariton şi despre conţinutul protocolului propus de FNME.

Promisiuni la Roşiuţa

Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la celelalte unităţi miniere, ortacilor de la Cariera Roşiuţa li s-a promis păstrarea locurilor de muncă. Liderul de sindicat de la Roşiuţa, Mihai Popescu, şi directorul unităţii, Florentin Gheorghescu, au ieşit ieri-dimineaţă în faţa minerilor şi le-au spus că nu-şi vor pierde locurile de muncă. Florentin Gheorghescu a ţinut să îi asigure pe mineri că nici unul nu se află pe listele de disponibilizări despre care s-a vorbit în ultima perioadă. Directorul a amintit faptul că, în condiţiile extinderii frontului de lucru în zona Ştiucani, unitatea va avea nevoie să angajeze personal, nu să efectueze concedieri. Minerilor nu li s-a spus nimic despre organizarea vreunei greve, ci le-a fost transmis că afectaţi de programul de disponibilizări colective vor fi în principal ortacii trecuţi de 50 de ani şi care în prezent activează în minele de subteran.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a fost evaziv în explicaţii când a venit vorba de modul în care a fost organizată greva generală, menţionând că Federaţia a lăsat la latitudinea fiecărui membru de sindicat decizia de a face sau nu grevă. Liderul sindical a uitat că în luna decembrie a anunţat că minerii şi energeticienii vor intra în grevă generală pe 10 ianuarie. „Eu nu am spus niciodată că vom intra în grevă generală. Încetarea voluntară a lucrului, asta s-a întâmplat astăzi (ieri – n.r.)“, a adăugat Marin Condescu.

Concediu de aşteptare

Ministrul economiei, Ion Ariton, şi preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, au semnat ieri, la Târgu Jiu, protocolul prin care se aprobă Planul Social propus de FNME pentru evitarea disponibilizărilor în sectorul minier din Oltenia.
În urma negocierilor şi discuţiilor purtate la sediul SNLO, ministrul Ion Ariton şi Marin Condescu au semnat protocolul care prevede că nici un miner nu va fi disponibilizat. De asemenea, unul dintre punctele asupra cărora ministrul şi sindicatele au fost de acord este acela potrivit căruia minerii care au stagiul de cotizare complet, dar nu au vârsta de pensionare vor intra în concediu de aşteptare timp de doi ani şi vor primi 75% din salariu plus 25% spor de vechime. „Am discutat toate cele zece puncte ale protocolului cu partenerii noştri sociali şi am decis semnarea acestuia. Avem convingerea că Electra trebuie înfiinţată. Procesul de restructurare începe astăzi, nu va fi uşor, dar orice loc de muncă salvat este bun. Îi mulţumesc încă o dată domnului Condescu că nu au intrat în grevă generală, aşa cum au spus în decembrie. Nu este uşoară restructurarea care începe azi în Valea Jiului, dar, aşa cum am convenit cu directorii (unităţilor miniere – n.r.) şi cu preşedintele Marin Condescu, dorim ca restructurarea să nu însemne numai disponibilizări, ci găsirea unor căi alternative şi crearea unor locuri noi de muncă. Acest lucru se poate realiza prin atragerea de fonduri structurale, înfiinţarea a cel puţin unui parc industrial în zonă şi dezvoltarea turismului, în special în zona Rânca“, a declarat ministrul economiei, Ion Ariton, care a vorbit despre Valea Jiului în declaraţiile date, deşi se referea la mineritul din Oltenia.

Soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă

Marin Condescu, liderul FNME, a declarat că în urma discuţiilor cu ministrul au fost găsite mai multe soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă. Liderul sindical a mai spus că au fost identificate măsuri alternative.
„Am găsit soluţii. Vă spun că, de exemplu, termocentrala din Severin nu se închide în 2013, ci va funcţiona cu două cazane. Nu pleacă nimeni acasă, adică nici un miner nu va fi concediat. Am obţinut prin semnarea acestui protocol chiar mai mult decât am sperat: cei care vor alege să intre în concediu de aşteptare vor primi vreme de doi ani 75% din salariu plus 25% spor de vechime. Adică, vor sta acasă, dar vor avea salariu. Nu pleacă nici un miner cu plăţi compensatorii. Negocierea este întotdeauna mai bună ca formă de protest. Greva nu este un scop, este o formă de luptă“, a spus Condescu, cel care s-a făcut că face grevă generală, iar guvernanţii s-au făcut că se sperie.
Scenariul marca „Marin Condescu“, văzut şi la alte greve din ultimii ani, s-a încheiat, ca de obicei, cu semnarea unui protocol în mai multe puncte. Marin Condescu este un apropiat al liderilor partidului de guvernământ şi a participat la şedinţa PDL, în urma căreia fosta sa mână dreaptă, actualul senator Ion Ruşeţ, ex-sindicalist la USMO, a fost „uns“ şef al pedeliştilor gorjeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII