16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞmecher fără permis

Şmecher fără permis

Un tânăr doljean, prins de câteva ori conducând fără permis mai multe autoturisme, unul chiar în regim de taxi, s-a ales cu o… amendă de 900 de lei pentru faptele sale. Anul acesta, a condus din nou fără permis, însă de data aceasta a provocat un accident în urma căruia s-a ales cu picioarele rupte.

Jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova au reţinut, în luna mai 2007, doi tineri care se angajaseră ca taximetrişti şi reuşiseră să distrugă maşinile operatorilor. În urma cercetărilor, oamenii legii au constatat că unul dintre ei nici măcar nu avea permis, însă condusese un taxi în Craiova.
Cei doi, Ciprian Dobrin, de 21 de ani, şi Costinel Oprea, de 22 de ani, locuiau împreună într-un apartament închiriat din Craiova.
În faţa oamenilor legii cei doi au declarat că s-au angajat ca taximetrişti după ce au răspuns unui anunţ de angajare într-un cotidian local. Oprea a fost angajat, pe 20 aprilie 2007, ca şofer pe taxiul unui craiovean şi a lucrat până pe 23 pe un autoturism Dacia SuperNova, după care i-a fost dat un Matiz. Pe 25 aprilie, a avariat maşina şi a abandonat-o pe strada Râului din Craiova, Matizul fiind găsit cu tobele desprinse, jantele îndoite şi capacele sparte. Colegul său de apartament s-a angajat şi el ca taximetrist pe 25 aprilie la alt craiovean, primind un Tico echipat complet pentru taxi. Faptul că nu avea nici măcar permis de conducere nu a fost o problemă pentru el, pentru că a falsificat documentele de angajare şi a folosit numele colegului său de apartament. A prezentat angajatorului o copie a cărţii de identitate peste care lipise fotografia sa, o copie a permisului de conducere al lui Oprea şi alta după atestatul acestuia. A fost taximetrist numai o zi, pentru că pe 26 aprilie a abandonat autoturismul într-o parcare din cartierul Brazda lui Novac, anunţând printr-un SMS proprietarul despre locul unde se află maşina. Taxiul a fost găsit de proprietar fără staţie, casă de marcat, rezervă, cric şi având avariate ambele uşi de pe partea dreaptă. În faţa jandarmilor, Dobrin a susţinut că maşina i-a fost spartă şi a abandonat-o de frică, iar Oprea a spus că a lovit-o pe strada Râului şi a abandonat-o din acelaşi motiv.

Condamnări diferite

Jandarmii doljeni au comunicat atunci că, din primele cercetări, s-a stabilit că ambii tineri se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor uz de fals, distrugere şi conducere fără permis pe drumurile publice, ultima fiind reţinută în sarcina lui Dobrin. Actele întocmite de jandarmi au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru continuarea cercetărilor.
Costinel Oprea a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de distrugere în iulie 2008, iar în martie 2009 a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. În plus, Oprea a fost obligat de instanţă să îi plătească despăgubiri civile în valoare de aproape 1.400 de lei operatorului căruia îi avariase maşina.
Ciprian Dobrin a fost mai norocos decât amicul său. Deşi a fost cercetat pentru uz de fals şi conducere fără permis, tânărul s-a ales cu o amendă administrativă. Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, dosarul deschis pe numele lui Dobrin, la care s-au adăugat alte două infracţiuni de conducere fără permis şi furt calificat, a fost soluţionat pe 15 aprilie 2009. Procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale pentru infracţinea de furt calificat şi conducerea fără permis a două autoturisme. De asemenea, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală pentru comiterea infracţiunii de uz de fals şi conducerea fără permis a unui autoturism. În final, Dobrin a fost sancţionat cu o amendă cu caracter administrativ de… 900 de lei.
Văzând că justiţia a fost destul de blândă cu el, Ciprian Dobrin a „comis-o“ din nou. După o perioadă în care a fost plecat în străinătate, s-a întors acasă şi şi-a cumpărat un BMW, iar în dimineaţa de 2 ianuarie s-a urcat la volan şi l-a făcut praf. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, Dobrin, în timp ce conducea BMW-ul în comuna Poiana Mare, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă şi a lovit doi stâlpi ai reţelei de energie electrică, o bornă kilometrică şi gardurile a două gospodării. În urma accidentului violent, şoferul a fost rănit grav, alegându-se cu o fractură de bazin şi ambele picioare rupte. Poliţiştii au stabilit că accidentul a fost produs din cauza vitezei excesive cu care circula tânărul, dar şi că acesta… nu avea permis.
Şi de data aceasta pe numele lui Dobrin a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de conducere fără permis.

Unii sunt arestaţi

Constantin Gîdea, de 34 de ani, din comuna doljeană Predeşti, a fost depistat de poliţişti, pe 11 septembrie, conducând un autoturism deşi nu avea permis. Câteva zile mai târziu procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore, consemnând că tânărul a mai fost condamnat în 2006 cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune, dar şi că de atunci mai fusese depistat de patru ori conducând fără permis. Gîdea a fost dus la Judecătoria Craiova, care a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII