21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria îşi sabotează investiţiile

Primăria îşi sabotează investiţiile

Funcţionarii din Primăria Craiova nu se dezmint şi dau cu bâta în baltă când le e lumea mai dragă. Adică atunci când proiectele ajung în ultima fază a materializării: licitaţia de atribuire a contractului.
Intrate pe mâna serviciului de achiziţii publice, documentaţiile la care unii dintre funcţionarii Craiovei chiar au lucrat pentru diverse investiţii, fie că sunt proiecte cu finanţare europeană, fie că sunt proiecte locale, sunt înfrânate. Licitaţiile sunt fie suspendate, fie anulate, iar termenele – decalate. Şi, după cum s-a dovedit de nenumărate ori, de vină nu sunt neapărat firmele care contestă licitaţii, ci funcţionarii publici care întocmesc criteriile de atribuire şi caietele de sarcini. După suspendarea licitaţiei pentru atribuirea acordului-cadru de reabilitare stradală şi anularea licitaţiei pentru achiziţionarea softului de patrimoniu, angajaţii primăriei au întocmit nişte devize cu informaţii eronate pentru licitaţia de execuţie a pasajului suprateran. Fiindcă nu băteau cu cifrele din antemăsurătorile aferente categoriei de lucrări sau din memoriile tehnice, erorile au fost observate, iar funcţionarii au fost nevoiţi să revină cu datele corecte, cu numai trei zile înainte de termenul-limită de depunere a ofertelor.
Cantităţi şi coduri false

Conform adresei 1.592 din 7 ianuarie 2011 a primăriei, mai multe cantităţi de materiale şi mai multe coduri din devize nu erau cele reale. Astfel, la devierea canalului de agent termic, căminele aveau alte dimensiuni decât cele corecte: cu 1 m mai mici în înălţime. De asemenea, primăria mai solicita prin deviz amplasarea unui colector cu diametrul de 1.600 mm, când în realitate şi conform antemăsurătorilor acesta ar fi trebuit să fie de 1.800 mm. Alte confuzii au fost create la exprimarea cantităţilor de materiale pentru armături şi pentru reţelele de apă. De menţionat că pe 10 ianuarie vor fi deschise ofertele, iar în decembrie Primăria Craiova chiar a înregistrat o solicitare a unui agent economic de amânare a termenului-limită de deschidere a ofertelor, dat fiind că în perioada Sărbătorilor informaţiile de la furnizorii de materiale au fost greu de obţinut. Răspunsul primăriei a fost: nu se poate! Municipalitatea adoptă din nou legea tăcerii când vine vorba de licitaţii. Reprezentanţii săi au refuzat să explice cum ar fi fost evaluate ofertele în care s-ar fi ţinut cont de datele din devize, dacă ar fi contat, cine şi cum răspunde de erorile care curg în documentaţiile de atribuire întocmite de specialiştii în achiziţii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII