27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalProgramul Casa Verde, extins şi pentru persoane juridice

Programul Casa Verde, extins şi pentru persoane juridice

Programul „Casa Verde“ a fost extins şi pentru persoanele juridice. Primăriile, bisericile şi instituţiile publice mai au la dispoziţie aproximativ două săptămâni pentru a solicita finanţare pentru sisteme de încălzire bazate pe energii alternative.

Până pe 20 ianuarie, Administraţia Fondului de Mediu organizează sesiune de depunere a cererilor de finanţare a proiectelor din cadrul „Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire“. Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova, în cadrul programului se pot realiza proiecte privind înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală, energie eoliană, energie hidro, biomasă, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz sau orice alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului. Beneficiarii sunt unităţi administrativ-teritoriale, instituţii publice şi unităţi de cult care pot depune proiecte de finanţare atât pentru imobilele aflate în proprietatea lor, cât şi pentru cele aflate în administrarea lor.
Suma alocată sesiunii de finanţare este de 100 de milioane de lei. Finanţarea nerambursabilă asigurată de Administraţia Fondului pentru Mediu se acordă în cuantum de până la 90 la sută din cheltuielile eligibile ale proiectului, fără a se depăşi suma maximă care poate fi acordată unui beneficiar în cadrul sesiunii de finanţare. Astfel, cuantumul finanţării (care reprezintă însumarea valorilor tuturor obiectivelor pentru care se solicită finanţare) poate ajunge până la 2.000.000 de lei – pentru instituţiile publice; 500.000 de lei – pentru unităţile de cult; între 500.000 şi 4.000.000 de lei, în funcţie de numărul de locuitori, pentru unităţile administrativ-teritoriale.

22 de şcoli şi grădiniţe din Dolj vor utiliza energia regenerabilă

La sesiunile anterioare de atribuire a fondurilor, Primăria Craiova a obţinut de la Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului de Mediu, aproximativ 2,6 milioane de lei.
Conform Hotărârii Consiliului Local 362/2009, cota de cofinanţare de la bugetul local a proiectului a fost de 941.012 lei. În urma acestui proiect, în cazul căruia recepţia lucrărilor se va face în perioada imediat următoare, vor beneficia de surse de energie solară 22 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Dolj – Şcoala nr. 30 „Mihai Viteazul“, Şcoala nr. 24 „Sf. Gheorghe“, Grădiniţa nr. 37 „Dumbrava Minunată“, Grădiniţa nr. 32, Şcoala nr. 29 „Nicolae Romanescu“, Şcoala nr. 39 „Nicolae Bălcescu“, Şcoala nr. 21 „Gh. Ţiţeica“, Grădiniţa nr. 53 „G. Enescu“, Grădiniţa nr. 51, Grădiniţa nr. 45 „Elena Farago“, Grădiniţa nr. 43, Grădiniţa nr. 56, Grădiniţa nr. 28, Şcoala nr. 23, Grupul Şcolar Energetic, Grupul Şcolar Industrie Alimentară „Ilie Murgulescu“, Grădiniţa Electroputere „Pinocchio“, Grădiniţa nr. 31, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, Şcoala nr. 32 „Al. Macedonski“, Colegiul Tehnic „Ion Mincu“, Grupul Şcolar „Matei Basarab“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS