14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProfesorii gorjeni şi-au recâştigat drepturile în instanţă

Profesorii gorjeni şi-au recâştigat drepturile în instanţă

Zeci de profesori gorjeni care au cerut în instanţă anularea reducerii cu 25% a indemnizaţiei de concediu şi-au recâştigat drepturile salariale. Sute de astfel de dosare se află pe rolul instanţelor de judecată din Gorj, sindicaliştii fiind convinşi că vor câştiga. Oamenii nu ştiu însă când îşi vor primi banii.

Bucurie mare printre dascălii care au câştigat la Tribunalul Gorj drepturile tăiate de guvernanţi. În toamna anului trecut, peste 400 de dascăli au cerut în instanţă anularea reţinerii de 25% din indemnizaţia de concediu, reducere considerată ilegală. La începutul acestei săptămâni, potrivit liderului sindical Florinela Ponta, preşedinte al Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Târgu Jiu, magistraţii au dat câştig de cauză profesorilor. „Zeci de profesori au câştigat drepturile salariale în instanţă. Suntem foarte bucuroşi că ni s-a făcut dreptate. Avem pe rol alte sute de dosare şi aşteptăm ca toţi dascălii din judeţ să se îndrepte în instanţă împotriva reducerii cu 25% a indemnizaţiei de vacanţă. Asta ca prim pas, pentru că din februarie vom acţiona în instanţă şi celelalte măsuri abuzive şi ilegale ale guvernului“, a afirmat Florinela Ponta, liderul sindical al SLI Târgu Jiu. Alte mii de dosare vor fi pregătite pentru a fi duse la Tribunalul Gorj.

Cu portbagajul plin la tribunal

La Tribunalul Gorj au fost deschise peste 400 de procese, sutele de dosare fiind transportate cu o maşină: „Mi-au luat-o colegii de la Craiova înainte, pentru că am vrut şi noi să mergem cu roaba de dosare la tribunal. Le-am dus cu maşina, cu portbagajul plin. Trebuie să luptăm pentru drepturile noastre, suntem pregătiţi să ne mutăm la tribunal, să învăţăm legea, să ne apărăm drepturile. În ţara asta este o bătaie de joc infernală! Vom merge şi la Craiova când va fi cazul, la Curtea de Apel. În plus, mai sunt atâtea instanţe superioare. Chiar şi la cele din afara României vom apela la nevoie. Suntem mulţumiţi că am câştigat şi avem încredere că vom câştiga toate procesele pe care le avem pe rol. Până acum, au câştigat unii profesorii de la unităţile şcolare care au adus primele dosarele: Şcoala Generală nr. 1 şi nr. 8 din Târgu Jiu, Şcoala Generală Leleşti, Şcoala Generală Bălăneşti şi Clubul Şcolar Sportiv din Târgu Jiu“, a declarat Florinela Ponta.

„Toţi trebuie să luptăm“

Liderul sindical Florinela Ponta este nemulţumită, totuşi, de numărul mic al dascălilor care şi-au pregătit dosarele pentru a fi înaintate instanţei de judecată. „Numărul celor care şi-au pregătit dosarele este încă mic. Cadrele didactice trebuie să se mobilizeze. Din păcate, unii colegi se bazează încă pe zicala: «Unii fac grevă şi câştigă toţi». Aici, în instanţă, nu este aşa, toţi trebuie să luptăm pentru ceea ce ni se cuvine. În ţara asta, hotărârile definitive şi irevocabile sunt valabile numai pentru unii, dar nu ne vom lăsa. Nu mă las, oricât ar dura. În judeţul Gorj există peste 6.000 de dascăli, dintre care 2.470 fac parte din SLI“, a afirmat Ponta. Din păcate, dascălii nu ştiu când vor vedea banii care le-au fost tăiaţi ilegal: „Nu ştim când îi vom avea în buzunare. Dar de-asta există instanţe superioare, mergem şi la CEDO, suntem pregătiţi“, a spus Florinela Ponta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS