23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConsiliul Judeţean Gorj - Prioritare sunt investiţiile aflate în curs de derulare

Consiliul Judeţean Gorj – Prioritare sunt investiţiile aflate în curs de derulare

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj îşi va concentra activitatea pe finalizarea investiţiilor începute în anii trecuţi, nu pe începerea de lucrări noi. Necesarul pentru încheierea lucrărilor de investiţii la alimentări cu apă şi drumuri se apropie de 160 de milioane de lei. Fondurile trebuie să fie alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Consiliul Judeţean Gorj are ca principală prioritate în acest an finalizarea investiţiilor demarate în anii anteriori, nu începerea de lucrări noi. În prezent este centralizată o situaţie cu lucrările efectuate în 2010 în ceea ce priveşte infrastructura judeţului, valoarea facturilor nedecontate depăşind suma de nouă milioane de lei. În cadrul subprogramelor privind alimentarea cu apă a satelor şi canalizarea şi epurarea apelor, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 577/1977, se are în vedere continuarea lucrărilor la 14 obiective de investiţii, din care 13 de alimentare cu apă şi una de canalizare. Suma necesară pentru finalizarea obiectivelor de investiţii este de 36,7 milioane de lei, din care 32,4 milioane de lei pentru lucrări de alimentare cu apă, respectiv 4,2 milioane de lei pentru lucrările de canalizare.

Se aşteaptă alocarea fondurilor

În ceea ce priveşte Programul de pietruire, reabilitare şi modernizare a drumurilor de interes local, program finanţat tot prin HG nr. 577/1977, pentru anul 2011 se are în vedere continuarea lucrărilor la cele 26 de obiective de investiţie, cu o lungime totală de 131,48 kilometri, din care 78,58 kilometri de drumuri comunale şi 52,90 kilometri de drumuri judeţene. Suma necesară pentru finalizarea celor 26 de obiective este de 65,1 milioane de lei. De asemenea, pentru investiţiile demarate cu finanţare asigurată prin Ordonanţa de Guvern nr. 7 din 2006, suma necesară pentru anul 2011, respectiv pentru finalizarea lucrărilor în 31 de localităţi, depăşeşte 56 de milioane de lei. Există însă şi un program care vizează investiţiile noi. Astfel, prin Programul „Reabilitare şi modernizare 10.000 de kilometri de drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local“ au fost propuse pentru anul 2011 pentru finanţare opt drumuri judeţene cu o lungime totală de 279,83 kilometri. Suma necesară pentru implementarea proiectelor de reabilitare a celor opt drumuri judeţene este de 454,4 milioane de lei.

Ar fi necesară asigurarea unei finanţări de măcar 60%

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ar trebui să aloce măcar 60 – 70% din fondurile solicitate pentru plata lucrărilor aflate în curs de realizare: „Avem şi investiţii noi pregătite pentru finanţare, dar vrem să ne concentrăm atenţia asupra celor care trebuie finalizate în 2011. Sunt lucrări efectuate în 2010 pentru care avem de decontat suma de nouă milioane de lei. Pentru a încheia lucrările de alimentare cu apă şi modernizările de drumuri avem nevoie de 101 milioane de lei şi încă 56 de milioane de lei pentru obiective de investiţii în 31 de localităţi. Eu cred că nu putem să obţinem toate aceste sume, având în vedere experienţa anilor trecuţi. De obicei, judeţului Gorj i s-a alocat suma de 40 de milioane de lei. Ar însemna destul de puţin în raport cu solicitările noastre. Toate sunt însă lucrări cu termenul de finalizare în 2011 şi sper să nu primim fonduri pentru a începe alte lucrări, ci bani pentru a le încheia pe cele deja începute. Dacă vom primi măcar 60 – 70% din ceea ce am cerut va fi bine. Constructorii vor termina lucrările, fiindcă vor primi o mare parte din bani. Nu este prioritar să demarăm noi obiective“, a declarat Ion Călinoiu, şeful CJ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS