36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjPârtia nouă de la Rânca aşteaptă recepţia

Pârtia nouă de la Rânca aşteaptă recepţia

Consiliul Judeţean Gorj încearcă să găsească o posibilitate pentru ca pârtia din zona Păpuşa – Rânca să fie dată în folosinţă cât mai repede după omologare. Primăriile Novaci şi Baia de Fier vor înfiinţa o societate comercială care să administreze instalaţia de telescaun, precum şi sistemul de canalizare şi alimentare cu apă.

Conducerea Consiliului Judeţean Gorj caută soluţii pentru ca pârtia de 980 de metri din zona Păpuşa – Rânca să fie dată în folosinţă cât mai repede, după ce va fi omologată. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, instalaţia de telescaun care va deservi cea mai mare pârtie de la Rânca va fi predată autorităţilor locale pe 20 decembrie. După această dată urmează autorizarea instalaţiei de către ISCIR şi a pârtiei de către comisia naţională de specialitate. Pentru a putea administra atât instalaţia de telescaun, cât şi pârtia, dar şi celelalte componente ale investiţiei, respectiv sistemul de canalizare şi alimentarea cu apă, Primăriile Novaci şi Baia de Fier vor înfiinţa, prin intermediul consiliilor locale, un agent economic care să se ocupe de noile obiective.

Salvamontul ar putea fi o soluţie

Una dintre soluţiile luate în calcul de şefii Consiliului Judeţean Gorj pentru a putea da cât mai repede în folosinţă pârtia şi instalaţia de telescaun ar fi ca de administrarea acestora să se ocupe, provizoriu, Serviciul Public Salvamont.
„În prezent, este vorba doar de o chestiune de proceduri şi de luarea avizelor. Constructorul va preda, după recepţie, instalaţia de telescaun şi pârtia şi apoi urmează avizarea. Din punctul meu de vedere, nu este decât o chestiune de timp la mijloc şi cu siguranţă că va fi în beneficiul zonei turistice Rânca să fie dată în folosinţă cât mai repede această pârtie şi instalaţia de telescaun. Consiliile locale au făcut deja demersuri şi au rezervat şi un nume pentru societatea care va administra investiţia de la Rânca şi mă refer la canalizare, alimentarea cu apă, telescaunul şi pârtia. Pentru a se finaliza mai repede procesul de omologare a pârtiei, s-ar putea ocupa provizoriu Salvamont“, a declarat Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj.   

Există deja trei pârtii

Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, a spus că lăţimea celei mai mari pârtii de la Rânca nu va fi mai mare de 50 – 60 de metri, pentru ca administratorul să nu aibă dificultăţi în ceea ce priveşte întreţinerea. Potrivit aceleiaşi surse, pârtia va fi marcată cu balize şi plase de protecţie, pentru ca siguranţa schiorilor să fie asigurată pe deplin.
„Pârtia se poate amenaja foarte repede din momentul în care este omologată. Nu e nici un fel de problemă. Se va schia în condiţii excelente, mai ales că va fi şi cea mai mare din Rânca. Este de o dimensiune medie faţă de ceea ce avem în ţară. Majoritatea sunt sub o mie de metri. La Rânca sunt deja în funcţiune trei pârtii, fiecare dotată cu instalaţie de teleschi, deci cea de-a patra pârtie va asigura condiţii şi mai bune pentru cei care vin la Rânca să practice sporturile de iarnă“, a menţionat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont Gorj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj.  

Opt zone pentru parcări

Pentru cei care urcă la Rânca, în zonă sunt disponibile opt parcări, totalizând peste 500 de locuri de parcare. În weekend, dar şi de Sărbători numărul turiştilor creşte şi implicit cererea de locuri de parcare este mai mare. Pentru a face faţă solicitărilor, Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu are amenajate trei refugii pe drumul ce leagă oraşul Novaci de zona montană Rânca. Cele trei refugii sunt în apropiere de intrarea în staţiune, astfel încât amatorii sporturilor de iarnă să nu parcurgă o distanţă prea mare de la locul unde îşi vor parca maşinile şi pârtii. Dumitru Leuştean, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, a precizat că, pentru întreaga perioadă de iarnă, pe drumul Novaci – Rânca vor acţiona şase utilaje cu lamă. Zăpada va fi degajată în permanenţă de pe carosabil pentru ca traficul rutier să nu fie întrerupt în zilele în care va ninge puternic. Tot pentru această iarnă, pentru aceeaşi şosea, este disponibilă, în diferite puncte, cantitatea de 650 de tone de nisip şi sare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII