Tribunalul Dolj a respins vineri cererea timişoreanului Adrian Cocoană, condamnat la patru ani de închisoare pentru ucidere din culpă, prin care a vrut să recupereze autoturismul Ferrari cu care, în august 2008, l-a omorât pe Lucian Reja-Peter. De asemenea, instanţa a respins cererea lui Cocoană de prelungire a dreptului de circulaţie pe drumurile publice.
Pe 19 august 2008, un Ferrari negru condus de Adrian Cocoană a lovit doi tineri, pe Lucian Reja-Peter şi pe prietena acestuia, Cristina Rohnean, care mergeau pe trotuar, pe strada Calea Aradului din Timişoara. Lucian a decedat după două ore, din cauza rănilor grave, iar Cristina a suferit leziuni care au necesitat 12 zile de îngrijiri medicale. Cocoană şi-a abandonat maşina şi s-a prezentat singur la poliţie, după aproape 30 de ore de la producerea accidentului.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, studentul la medicină Adrian Cocoană care conducea autoturismul Ferrari cu numărul TM-01-COC pe Calea Aradului, în apropierea intersecţiei cu strada Demetriade s-a angajat în depăşirea unui VW Golf, deşi în acea zonă acest lucru era interzis, fiind semnalizat prin marcaj longitudinal continuu. În timpul depăşirii, Cocoană a scăpat maşina de sub control, a acroşat Golful, a traversat în diagonală sensul opus, apoi a sărit bordura şi a pătruns pe trotuar, unde i-a lovit pe cei doi tineri. Ferrariul s-a oprit într-un pilon de beton. Adrian Iosif Cocoană a coborât de la volan şi „a părăsit locul accidentului fără a aştepta sosirea şi încuviinţarea organelor de poliţie“, au menţionat procurorii în actul de acuzare.
Şoferul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi fugă de la locul accidentului, iar dosarul a fost strămutat şi înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova în noiembrie 2008.
Pe 15 iulie 2010, Judecătoria Craiova l-a găsit vinovat pe Cocoană şi l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare, plus obligarea la plata către mama tânărului decedat de daune în sumă de 3.000.000 de lei.
Timişoreanul a făcut apel împotriva hotărârii Judecătoriei Craiova, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 14 septembrie.
Îşi vrea maşina, dar şi să conducă din nou
Pe 15 noiembrie, SC NUEVAS CASSA SRL Timişoara, prin asociatul Adrian Cocoană, a făcut recurs la Tribunalul Dolj împotriva unei hotărâri din 17 iunie a Judecătoriei Timişoara, care a respins plângerea formulată de firmă împotriva măsurii indisponibilizării autoturismului Ferrari luată de către organele de poliţie. Aceeaşi instanţă respinsese şi cererea inculpatului de prelungire a dreptului de circulaţie.
În motivarea recursului, SC NUEVAS CASSA a criticat încheierea instanţei de fond pentru nelegalitate şi a solicitat admiterea cererii de restituire a autoturismului care a fost luat de organele de poliţie fără nici o dovadă. De asemenea, societatea la care Cocoană este asociat a precizat că menţinerea în parcul auto a autoturismului creează prejudicii grave firmei, mai ales că maşina are o valoare foarte mare. În plus, prin menţinerea autoturismului Ferrari în condiţii nefavorabile există pericolul deteriorării acestuia.
Tribunalul Dolj a fixat primul termen pentru 10 decembrie, când s-a şi pronunţat.
Judecătorii de la Timişoara au motivat în încheierea din 17 iunie că o eventuală degradare a bunului reţinut de poliţişti şi a cărui valoare de achiziţie este indicată de SC NUEVAS CASSA ca fiind una „covârşitoare“ reprezintă un argument de natură subiectivă, care nu are legătură cu procesul penal. De asemenea, judecătorii au mai precizat că maşina reprezintă un bun mobil ce constituie mijloc de probă în procesul penal, purtând urme ale infracţiunii. Dacă Ferrariul ar fi înapoiat lui Cocoană, nu ar mai exista posibilitatea utilizării acestuia „în cadrul altor procedee probatorii, existând posibilitatea reparării sale, cum se invocă chiar prin plângerea formulată la data de 17.06.2010“, au mai motivat judecătorii timişoreni.
De asemenea, faţă de cererea inculpatului de prelungire a dreptului de circulaţie, instanţa a apreciat că nu se mai impune prelungirea acestui drept. „Raportat la gravitatea faptelor şi a rezultatelor produse, pentru care inculpatul este cercetat, instanţa apreciază că nu se impune prelungirea dreptului de circulaţie, existând şi motivul suplimentar de prevenire a unor noi consecinţe“, au precizat judecătorii timişoreni.
Tribunalul Dolj, luând în discuţie aceste motive, a hotărât vineri să respingă ca inadmisibil recursul declarat de SC NUEVAS CASSA SRL prin asociatul Adrian Cocoană.
Apel încă pe rol
În cazul apelului formulat de avocaţii lui Cocoană împotriva hotărârii Judecătoriei Craiova din 15 iulie, Tribunalul Dolj nu s-a pronunţat încă. Până acum au fost patru termene de judecată, la care instanţa a dispus amânarea. La termenul de ieri, judecătorii doljeni au acordat următorul termen pentru 7 februarie 2011.