Înarmaţi cu un pistol şi cuţite, în august 2009 trei indivizi mascaţi au intrat într-o vilă din Craiova, i-au legat şi lovit pe locatari şi au plecat cu bani şi bijuterii ce însumau aproximativ 150.000 de lei. Doi dintre ei sunt în prezent liberi, fiind eliberaţi din arest anul acesta de Judecătoria Craiova, care i-a condamnat la pedepse cu… suspendare. Tribunalul Dolj a îndreptat decizia „blândă“ a Judecătoriei, însă cei doi sunt încă liberi.
În noaptea de 22 spre 23 august 2009, în Craiova se petrecea unul dintre puţinele jafuri armate în care s-a folosit un pistol, care s-au înregistrat în judeţul Dolj. După ora 3.30, trei indivizi mascaţi au intrat într-o vilă de pe strada Păuniţei din localitate, în care locuiau Alina Bărbuţă şi prietenul ei, Ionuţ Florescu, patroni ai unor magazine din Craiova. Cei trei au coborât pe o şufă de la etajul doi al vilei pe balconul de la etajul întâi, iar de acolo au spart uşa şi au intrat în dormitor peste proprietari. În timp ce tâlharii erau ocupaţi să-l imobilizeze pe bărbat, Alina Bărbuţă a pus mâna pe telefon ca să sune la poliţie, însă a fost însă observată de unul dintre indivizii mascaţi, care i-a dat o palmă şi i-a spart timpanul. Hoţii i-au legat pe cei doi de mâini şi de picioare cu coliere de plastic şi le-au lipit bandă scotch peste gură. Mama Alinei Bărbuţă a auzit zgomot şi a urcat la etaj pentru a vedea ce se întâmplă, însă a fost şi ea imobilizată de cei trei. Tâlharii veniseră la „pont“, pentru că nu au scotocit prin casă, ci le-au cerut victimelor, sub ameninţarea pistolului şi cuţitului, cheile de la seif.
Florescu l-a recunoscut după voce pe unul dintre mascaţi ca fiind un prieten al fiului prietenei sale, moment în care cel care îi ţinea cuţitul la gât l-a tăiat.
După ce au obţinut cheile de la seif, cei trei au luat 86.000 de lei, 700 de euro, un aparat foto digital şi mai multe bijuterii, totalul pagubei fiind de aproximativ 150.000 de lei. Înainte de a pleca, hoţii mascaţi au distrus toate telefoanele din casă, iar pe Ionuţ Florescu l-au legat de o balustradă cu şufa pe care coborâseră. Abia după două ore victimele au reuşit să se elibereze şi să sune la 112. Un echipaj de poliţie a ajuns la faţa locului şi a început una dintre cele mai vaste operaţiuni de căutare din judeţul Dolj, folosind chiar şi un câine de urmă. Poliţiştii au reuşit să găsească sub un pod din apropiere mănuşile, cagulele şi pistolul folosite la jaf de cei trei.
În final, toate probele i-au condus pe anchetatori la Lucian Cosmin Alexandru, zis Miop, Claudiu Toma, zis Gambă, şi Ionel Tomescu, zis Amar, care au fost prinşi câteva zile mai târziu.
Au avut o conduită bună
În faţa oamenilor legii cei trei au recunoscut faptele de care erau acuzaţi. Reuşiseră însă să cheltuiască mare parte din banii furaţi, iar din bijuterii nu mai aveau mare lucru. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova i-au trimis în judecată, iar la sfârşitul lunii februarie instanţa i-a găsit vinovaţi şi i-a condamnat.
Pentru tâlhărie în formă calificată şi violare de domiciliu Miop şi Gambă au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare, judecătorul acordându-le circumstanţe atenuante, apreciind că au avut o bună conduită înainte de săvârşirea infracţiunii, dar şi că şi-au recunoscut fapta după ce au fost prinşi. De asemenea, Judecătoria Craiova a dispus punerea celor doi de îndată în libertate. Doar Ionel Tomescu, fiind recidivist, cu un rest de pedeapsă de 558 de zile, a primit patru ani de închisoare cu executare şi a rămas în arest.
Aceeaşi instanţă a admis acţiunea civilă formulată de Spitalul de Urgenţă Craiova, obligându-l pe Tomescu la plata sumei de 585,32 de lei. De asemenea, cei trei au fost obligaţi să îi plătească Alinei Bărbuţă 109.190 de lei drept daune materiale şi morale.
Deşi Tribunalul Dolj i-a condamnat la mult mai mulţi ani de închisoare cu executare pe cei trei, Ionuţ Florescu nu înţelege de ce doi dintre ei sunt liberi, putând în orice moment să îi facă rău lui şi prietenei sale. „După ce au fost condamnaţi cu suspendare, judecătoria i-a eliberat pe doi dintre ei. Şi acum mă trezesc la orice zgomot, pentru că cei doi pot oricând să intre peste noi“, a spus Ionuţ Florescu.
Şapte şi nouă ani de închisoare la Tribunalul Dolj
După hotărârea Judecătoriei Craiova, procurorii şi Alina Bărbuţă au făcut apel, care s-a judecat la Tribunalul Dolj. Judecătorii de aici s-au dovedit mult mai duri faţă de colegii lor de la Judecătorie, condamnându-i pe inculpaţi la ani grei de închisoare cu executare.
Instanţa a admis apelul şi a desfiinţat în parte sentinţa dată de Judecătoria Craiova, înlăturând şi circumstanţele atenuante şi suspendarea executării pedepselor.
Lucian Cosmin Alexandru şi Claudiu Toma au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare pentru faptele comise, iar pe Tomescu – la nouă ani de închisoare, incluzând şi cele 558 de zile pe care le avea de executat din urmă. În plus, instanţa a menţinut măsura arestării preventive faţă de Tomescu. De asemenea, Tribunalul Dolj a majorat daunele morale către Alina Bărbuţă, femeia urmând să primească mai mult cu 20.000 de lei.
În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Craiova, pentru că toţi cei trei inculpaţi au făcut recurs împotriva hotărârii Tribunalului Dolj. La termenul de pe 16 noiembrie instanţa a dispus menţinerea măsurii arestării preventive faţă de Tomescu, următorul termen fiind fixat pentru 14 decembrie. Lucian Cosmin Alexandru şi Claudiu Toma s-ar putea întoarce după gratii în cazul în care Curtea de Apel Craiova va menţine sentinţa Tribunalului Dolj. Asta dacă vor mai fi găsiţi…
Eliberat condiţionat
Tomescu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru furt calificat în ianuarie 2007, însă nu a executat toată pedeapsa, pentru că a fost eliberat condiţionat printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova. Pe 10 august 2009, cu mai puţin de două săptămâni înainte de a comite Tomescu jaful armat, Judecătoria Craiova a dispus eliberarea condiţionată a acestuia din penitenciar.
Tâlhăria
Conform Codului penal, tâlhăria este furtul săvârşit prin violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 18 ani. Tâlhăria săvârşită de două sau mai multe persoane împreună, de o persoană având asupra sa o armă, de o persoană mascată, deghizată sau travestită, în timpul nopţii, într-o locuinţă sau în dependinţe ale acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani.