PDL va discuta, săptămâna aceasta, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, un set de măsuri de relansare economică a ţării, fiind luate în calcul scăderea cotei unice de impozitare sau a contribuţiilor sociale, a declarat prim-vicepreşedintele principalului partid de guvernare, Adriean Videanu, citat de Agerpres.
„În cursul săptămânii viitoare, vom discuta cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene, la Bucureşti, seturile de politici pe care noi le avem în vedere. Eu sper să fim suficient de convingători, pentru că România are nevoie să-şi relanseze economia. Eu nu mă refer strict la cota unică, putem gândi inclusiv în zona contribuţiilor sociale. România are contribuţii sociale printre cele mai înalte niveluri în UE“, a declarat Videanu, într-o emisiune difuzată ieri de PRO TV. Fostul ministru al economiei a motivat eventualele măsuri prin faptul că România are un nivel de facilităţi fiscale de doar 0,2% din produsul intern brut, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 1,5% din PIB.
Un nou acord cu FMI va credibiliza România
În privinţa viitorului acord cu FMI, Adriean Videanu, a evitat să precizeze o sumă de împrumut, insistând că negocierea acesteia este făcută de ministrul finanţelor, democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu.
În context, Videanu a subliniat ca următorul acord cu FMI ar urmări să credibilizeze România pentru a se putea împrumuta de pe pieţele de capital, un împrumut de la Fond urmând să se facă doar în cazul unei „defecţiuni“ a economiei româneşti.
„În prezent, cred că nu e bine să ne cantonăm asupra sumei, principiul este mult mai important decât suma. Acest lucru vi-l poate spune numai ministrul finanţelor. De aceea, pentru a nu mă substitui ministrului finanţelor, care are această responsabilitate, de a negocia inclusiv suma cu FMI – mă întorc la principiu. În continuare FMI, vrea să credibilizeze România în a se împrumuta de pe pieţele de capital. Dacă există o defecţiune, ca România să nu se poată împrumuta de pe pieţele de capital, sigur că această sumă poate fi pusă la dispoziţia României de către FMI“, a susţinut liderul democrat-liberal.
„Creştere economică de 3% în 2011“
De asemenea, Videanu a susţinut că prin implementarea acestui program de relansare economică, PDL se aşteaptă la crearea a 30.000 de noi locuri de muncă în anul 2011.
„Dacă pachetul de trei măsuri, pe care o să vi-l prezint la un moment dat, se pune în practică, vom avea o creştere economică în 2011 de 3%, 30.000 de locuri în economia reală, iar în 2012 – 80.000 de locuri de muncă şi o creştere economică de 4,8%“, a afirmat prim-vicepreşedintele PDL.
Referitor la programul PNL, prin care se promit 500.000 de noi locuri de muncă în cinci ani, Videanu a susţinut că ar fi nefundamentat pe date reale: „Am impresia că n-au nici un fel de fundamentare“.
Totodată, el a arătat că prin măsurile de austeritate adoptate de guvern se poate garanta plata pensiilor în România.
„Sunt foarte multe exemple în istorie în care un guvern obligat să plătească pensii n-a mai putut să le plătească. Vă pot da un exemplu chiar în ţările baltice, unde a trebuit să reducă cheltuielile inclusiv cu pensiile, pentru că n-au avut resurse. Dacă se continuă cu o politică populistă – mă uitam inclusiv la propunerile partidelor de opoziţie – aici se va ajunge. Cea mai bună minciună este adevărul şi cred că poporul poate să discearnă exact acest lucru, între populismele «să creştem pensiile, să creştem salariile» şi a vedea în mod realist realitatea din ţară. Pe baza realităţilor din România, trebuie să-ţi adaptezi seturile de politici publice şi promisiunile pe care le ai faţă de cetăţeni“, a susţinut Videanu.