14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste 500 de monumente istorice din Mehedinţi, lăsate în paragină

Peste 500 de monumente istorice din Mehedinţi, lăsate în paragină

Judeţul Mehedinţi a fost înzestrat cu 575 de monumente istorice care aparţin patrimoniului naţional, unele dintre ele fiind construite în mod natural, cum este Podul lui Dumnezeu, din comuna Ponoare. Pentru întreţinerea şi reabilitarea acestora, Uniunea Europeană a alocat 800 de milioane de euro, însă în Mehedinţi nu a fost realizat nici un proiect. Conservarea monumen­telor este una dintre prerogativele de bază ale Secţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional din Mehedinţi. Cu toate acestea, reprezentaţii instituţiei nu au depus, până în prezent, nici un proiect de finanţare în acest sens.
Prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mîţu, a recunoscut că lipsa proiectelor de investiţii în reabilitarea monumentelor istorice înscrise în lista patrimoniului naţional este o neglijenţă din partea celor responsabili. Acesta a mai spus că atra­gerea fondurilor europene pentru investirea în acest do­meniu ar fi o oportunitate pen­tru dezvoltarea culturală, dar şi turistică a judeţului.
„Avem un judeţ cu un potenţial istoric foarte important, cu foarte multe monumente ca­re ne-ar putea aduce turişti, dacă s-ar investi în acest domeniu. Până în pre­zent, din păcate, nu s-a prea investit pentru că nu s-au adus ba­ni pe proiecte. Stăm cu mâ­na întinsă la guvern, deşi Uniunea Europeană ne alocă sume enorme de bani în acest sens. Din datele pe care le am, Uniunea Eu­ro­pea­nă a pus la dispoziţie un buget de aproximativ 800 de  mi­li­oa­ne de euro pentru reabilitarea şi conservarea monumentelor is­torice, dar judeţul Me­he­dinţi nu a atras nici un leu din aceste proiecte“, a pre­cizat Ion Mîţu.
Reprezentanţii Culturii şi Patrimoniului Naţional Mehedinţi dau din umeri şi aruncă vina pe lipsa de personal. Directorul Cătălin Pătroi a spus că instituţia mehedinţeană are doar patru funcţionari publici, care abia pot să îndeplinească sarcinile de zi cu zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU