15.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalScoşi de la subvenţia pentru căldură

Scoşi de la subvenţia pentru căldură

Ordonanţa Guvernului nr. 86/2010, publicată la începutul acestei săptămâni, a stabilit lista bunurilor mobile şi imobile care duc la excluderea acordării ajutorului pentru căldură. Deţinătorii unor clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu sau ai altor imobile decât locuinţa nu vor mai beneficia de această subvenţie. Dacă terenul şi curtea aferente casei depăşesc 1.000 mp, în oraş, şi 2.000, la ţară, proprietarul nu mai are dreptul la ajutor. Sistarea plăţilor se face şi pentru proprietarii care deţin terenuri în zona colinară, de şes şi munte. Aici intră familiile compuse din una-trei persoane care deţin teren arabil, fâneaţă şi teren forestier mai mult de 2 ha, vii, livezi, grădini de legume şi flori mai mult de un hectar. În cazul în care proprietăţile sunt în zona montană, suprafaţa este alta: dacă deţin peste 2 ha teren forestier, vii şi livezi – peste 1,5 ha, păşuni şi fâneţe –  peste 4 ha. În cazul familiilor cu peste trei persoane, suprafeţele cresc. Teren arabil, fâneaţă şi teren forestier în zona colinară şi de şes – 3 ha, vii, livezi, grădini de legume şi flori – 1,5 ha. În zona de munte, familiile cu peste trei membri, care deţin peste 3 ha teren forestier, 2 ha vii şi livezi şi 5 ha păşuni şi fâneţe sunt scoase de la plată.

Ori maşină, ori subvenţie

La categoria autoturisme care exclud deţinătorul de la ajutorul bănesc pentru încălzirea locuinţei sunt trecute: „Autoturismele care depăşesc 1.600 cmc, autoutilitare, autocamioane de orice fel şi remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, autobuze, microbuze“. Pe lista bunurilor mobile pentru proprietarii cărora nu le vor mai fi acordate ajutoare de încălzire figurează şi tractoare, combine, dar şi utilaje de prelucrare agricolă şi de prelucrarea lemnului.
Şi animalele din gospodărie îi lasă pe proprietari fără ajutoare de căldură. Cei care deţin peste trei vaci, peste cinci porci, peste 20 de oi sau capre şi peste 15 familii de albine trebuie să-şi ia gândul de la această subvenţie. Atâta timp cât au un cont curent cu o valoare de peste 3.000 de lei, eventualii beneficiari se consideră că pot să-şi acopere cheltuielile pentru încălzirea locuinţei.
Familiile şi persoanele singure care au în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în această listă nu beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei.

Acelaşi plafon

Actuala ordonanţă nu face referire la cuantumul veniturilor beneficiarilor, ceea ce înseamnă că va fi luat în calcul tot cel din anul trecut, adică 615 lei pentru fiecare membru de familie. La stabilirea venitului net mediu lunar pentru fiecare membru al familiei sau al unei persoane singure se ţine seama de veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, fie că este salariu, ajutor social, şomaj, indemnizaţie, alocaţii şi alte ajutoare.
În Craiova, primirea cererilor pentru acordarea subvenţiilor şi plăţile vor fi efectuate de către Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) Craiova.
„Din moment ce au apărut reglementările legale, ne ocupăm de întocmirea documentaţiei necesare tipăririi formularelor. În cazul acestora, cu siguranţă vor fi modificări. Pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în aceste declaraţii, noi vom efectua anchete sociale, vom da curs şi sesizărilor venite din partea unor terţe persoane“, a declarat Gabriel Danciu, şef serviciu în cadrul DAPS Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII