25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii vor să adopte copii

Gorjenii vor să adopte copii

În acest an, pentru 12 copii s-a deschis procedura în vederea adopţiei, numai că legislaţia din domeniu întârzie momentul în care un copil este primit în sânul noii sale familii.

De la începutul anului şi până în prezent, cinci copii (dintre care pentru trei procedurile au demarat anul trecut) au fost încredinţaţi în vederea adopţiei şi pentru alţi zece s-a încuviinţat înfierea, potrivit Ninelei Gruia, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj,. „Legislaţia în domeniu face să treacă un an până când copilul este adoptat. Este normal, pentru că între timp familia se întâlneşte cu copilul, sub atenta observaţie a unui psiholog, au loc vizite la domiciliu. Procedura adopţiei durează aproximativ un an, în funcţie de termenele prevăzute de legislaţie şi de cele stabilite de instanţa de judecată. În ceea ce priveşte criteriile de selecţie a persoanelor care au solicitat obţinerea statutului de persoană sau familie aptă să adopte, acestea trebuie să prezinte condiţiile materiale şi garanţiile morale pentru înfierea unui copil. Evaluarea garanţiilor morale şi a condiţiilor materiale ale adoptatorului se face pe baza solicitării lor. De obicei, au prioritate familiile din Gorj“, a spus Ninela Gruia. De asemenea, atunci când cineva vrea să adopte un copil, reprezentanţii DGASPC ţin cont şi de alte criterii: personalitatea, starea sănătăţii şi situaţia economică a adoptatorului, viaţa familială, motivele pentru care vrea să adopte un copil.

Tot mai puţine adopţii

Potrivit datelor DGASPC Gorj, de la an la an s-a observat o scădere a numărului familiilor sau persoanelor care doreau să adopte un copil. „În anul 2007, 34 de persoane/familii cu domiciliul în judeţul Gorj au depus dosare pentru obţinerea statutului de persoană/familie aptă să adopte şi 28 de copii au fost înfiaţi. În anul 2008, 27 de persoane/familii cu domiciliul în judeţul Gorj au depus dosare pentru obţinerea statutului de persoană/familie aptă să adopte şi 22 de familii au avut copii încredinţaţi în vederea adopţiei sau adoptaţi, iar pentru trei cazuri s-a revocat încredinţarea în vederea adopţiei. În anul 2009, 26 de persoane/familii cu domiciliul în judeţul Gorj au depus dosare pentru obţinerea statutului de persoană/familie aptă să adopte; 16 familii au copii încredinţaţi în vederea adopţiei; 13 copii cu vârste între 1-12 ani au fost declaraţi adoptabili, dintre care zece au fost adoptaţi“, a spus Cristina Covei, reprezentanta DGASPC Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS