27.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvăţătoare, obligată să despăgubească o fostă elevă

Învăţătoare, obligată să despăgubească o fostă elevă


Învăţătoarea Elena Daba, din Mehedinţi, a refuzat să primească în clasă o fetiţă de etnie romă. Avocata Gheorghiţa Stoian s-a ocupat gratuit de caz, iar Curtea de Apel Craiova a obligat-o pe învăţătoare să achite fetei daune morale de 10.000 de euro.

În 2007, învăţătoarea Elena Daba, din comuna Voloiac, judeţul Mehedinţi, a refuzat să primească în clasă o elevă, pe motiv că este de etnie romă. Mai multe săptămâni, fetiţa, care era în clasa a doua, a stat pe coridoarele şcolii. Colegii, dar şi părinţii acestora au intervenit, însă învăţătoarea nu a primit-o în clasă. Familia Rahelei Ciurescu are o situaţie financiară precară, mama fetiţei a murit când ea era mică, iar tatăl a muncit cu ziua să îşi trimită cei trei copii la şcoală. Întâmplarea a ajuns la urechile avocatei Gheorghiţa Stoian, care a decis să se ocupe gratuit în instanţă de caz.
„Am aflat din presă despre cazul fetiţei Rahela Ciurescu din comuna Voloiac şi am mers acolo să mă conving dacă lucrurile într-adevăr stau aşa. Când am ajuns acolo, copila stătea afară şi mi-a spus că în pauză fraţii ei, de la alte clase, au grijă de ea. Am luat decizia să o ajut în mod gratuit, iar după trei ani de proces, pe 12 mai 2010, procesul a fost câştigat de fetiţă. Învăţătoarea este obligată să îi plătească 10.000 de euro daune morale“, a spus avocata familiei Ciurescu, Gheorghiţa Stoian.

Şi-a vândut casa pentru a nu fi executată silit

Învăţătoarea Elena Daba nu a plătit nici un ban din cei 10.000 de euro pe care instanţa i-a decis ca daune morale. În schimb, la aflarea veştii că va fi executată silit, şi-a vândut casa cu trei dormitoare pentru doar 3.000 de lei.
„Este vorba despre un act de vânzare-cumpărare, încheiat de Daba Ion şi Elena, autentificat cu numărul 1257/29.07.2010. Vorbim despre o casă cu trei dormitoare, sufragerie, hol, bucătărie, dar şi despre terenul intravilan aferent, pentru care s-au plătit 3.000 de lei, conform contractului. E clar că scopul cu care a fost făcut acest act este acela de a scăpa de executare“, a spus Gheorghiţa Stoian.
Casa şi terenul ar fi fost vândute unor rude apropiate familiei învăţătoarei Elena Daba. Avocatul Rahelei va contesta în instanţă actul respectiv şi va cere anularea lui. „Vom demara procedurile legale pentru a contesta acest act întocmit în dauna creditorului, adică a fetiţei. Altfel, există riscul ca Rahela să rămână cu hotărârea judecătorească favorabilă, dar să nu primească nici un ban“, a spus Gheorghiţa Stoian.
Pompiliu Ciurescu, tatăl Rahelei, speră ca sentinţa dată de Curtea de Apel Craiova să pună capăt poveştii ce durează de trei ani. Bărbatul aşteaptă ca învăţătoarea să le achite cei 10.000 de euro pentru a le asigura un trai decent celor trei copii ai săi. „Eu mă bucur că s-a terminat acest proces. Nu ştiu ce a avut doamna învăţătoare de nu a primit-o pe fată în clasă. Le mulţumesc celor de la Craiova că au făcut dreptate şi au încheiat acest caz. Eu sper că ne va da banii“, a spus Pompiliu Ciurescu.
Eleva a fost transferată la o şcoală din comuna Butoieşti, dar, chiar dacă au trecut trei ani de la umilinţa suferită, fata, care acum este în clasa a VII-a, nu şi-a revenit.
Învăţătoarea Elena Daba nu este de găsit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII