10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStop poluării rutiere!

Stop poluării rutiere!

Sute de persoane s-au strâns ieri în centrul Craiovei pentru a demonstra că mijloacele alternative de transport nu poluează şi, în plus, sunt benefice pentru sănătate.

Sute de copii şi adolescenţi au participat la o serie de demonstraţii şi concursuri de alergare, de mers cu bicicleta, cu rolele sau cu trotineta, pe strada Theodor Aman (între intersecţiile cu străzile A.I. Cuza, Olteţ şi M. Kogălniceanu), care a fost închisă traficului rutier în prima parte a zilei. La acestea s-au adăugat demonstraţii de scrimă şi fotbal realizate de elevii de la Liceul Sportiv „Petrache Trişcu“ şi de la Şcoala 22. Aceste acţiuni au avut loc în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Săptămânii Mobilităţii Europene. Ca o noutate, Grupul Şcolar Industrial (GSI) Electroputere a încercat să atragă cât mai mulţi craioveni să joace şah într-o acţiune realizată împreună cu primăria şi cu Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj. „Obiectivul acestei acţiuni, desfăşurate sub sloganul «Sportul Minţii într-un mediu sănătos», este să promovăm respectul pentru un mediu mai curat. Craiovenii au fost foarte receptivi“, a precizat Lili Popescu, profesor de matematică la GSI Electroputere. Craiovenii au spus NU poluării şi prin organizarea unui spectacol artistic în Piaţa „Mihai Viteazul“, precum şi a unei expoziţii de fotografie cu imagini din Bănie. „La manifestările dedicate Săptămânii Mobilităţii Europene au participat aproximativ 450 de copii din grădiniţe şi şcoli, la care s-au adăugat peste 50 de cadre didactice, precum şi părinţi şi bunici“, a declarat Octavian Popa, şef serviciu în cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului Dolj. La aceştia s-au adăugat membrii Asociaţiei Veteranmont, ai Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj, ai Asociaţiei Pensionarilor, ai Primăriei Municipiului Craiova, care au participat la un marş simbolic, cu plecare din Piaţa „Mihai Viteazul“, pe traseul English Park – strada Theodor Aman.

Mersul pe jos înseamnă sănătate

Scopul campaniei este acela de conştientizare a populaţiei asupra impactului negativ pe care îl are traficul auto asupra mediului înconjurător şi sănătăţii umane şi de a încuraja cetăţenii să promoveze modalităţile de transport nepoluante. „Tema din acest an promovează mobilitatea şi sănătatea populaţiei prin restricţionarea circulaţiei rutiere, folosirea bicicletei, a mijloacelor de transport în comun şi alternative. Oamenii trebuie să înţeleagă că mersul pe jos înseamnă sănătate. Maşinile poluează mediul înconjurător şi ar trebui să fie mai atenţi când le folosesc“, a atras atenţia Octavian Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII