19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMedicii din Târgu Jiu sunt nemulţumiţi de numărul posturilor

Medicii din Târgu Jiu sunt nemulţumiţi de numărul posturilor

Doar 40 de posturi au fost deblocate la nivelul celor opt unităţi medicale din judeţul Gorj, deşi necesarul de personal al acestora este de cel puţin cinci ori mai mare. Numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu este nevoie de 160 de angajaţi.

Ministerul Sănătăţii va scoate la concurs 2.322 de posturi, dintre care 218 pentru serviciile de ambulanţă. Cele mai multe posturi care vor fi scoase la concurs sunt destinate asistenţilor medicali – 1.075, urmează 963 de posturi care vor putea fi ocupate de medici, 67 de farmacişti şi 217 de personal auxiliar. Din păcate, în judeţul Gorj au fost deblocate doar 40 de posturi, dintre care mai mult de jumătate sunt pentru medici. Majoritatea unităţilor din judeţ funcţionează cu personal subnormat, dar cea mai gravă situaţie este la Spitalul Judeţean. Conducerea unităţii medicale a solicitat Ministerului Sănătăţii deblocarea a 160 de posturi şi a primit avizul pozitiv pentru 13.
„Noi am solicitat mult mai multe. Este total insuficient. Funcţionăm cu personal subnormat, abia facem faţă. Speram să se rezolve situaţia acum, cu aceste deblocări. Toate secţiile sunt subnormate“, a spus Constantin Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

10% din necesarul solicitat

Ministerul Sănătăţii estimează că, începând din luna noiembrie a acestui an, unităţile sanitare cu paturi vor organiza concursurile/examinările pentru ocuparea posturilor. Constantin Pălivan spune că situaţia în care este Spitalul Judeţean este dificilă, pentru că, de exemplu, conducerea unităţii a solicitat deblocarea a 60 de posturi de asistenţi medicali şi a primit aprobarea pentru şase.
„Aici este o mare problemă pentru că am cinci posturi de asistent-şef de secţie care nu sunt ocupate prin concurs. Adică va trebui să organizez un concurs şi pe post vor concura cinci asistenţi din spital. Asta înseamnă că voi mai angaja doar un singur asistent. Am secţii unde nu sunt suficienţi asistenţi. Este dificil să-ţi faci treaba în condiţiile acestea. Facem eforturi să îndreptăm situaţia, să găsim soluţii împreună cu consiliul judeţean“, a precizat Constantin Pălivan.

Doi asistenţi la o secţie cu 35 de paturi

La Secţia de Ginecologie a Spitalului Judeţean Târgu Jiu sunt angajate doar două asistente medicale, deşi minimul necesar ar fi de 12. Medicul ginecolog şef de secţie, Peter Lukacs, a declarat că ambele asistente sunt nevoite să facă „naveta“ între Secţia de Ginecologie şi parterul spitalului, unde se fac internările. „Personalul este insuficient. Nu avem asistente nici măcar pentru serviciul de urgenţă. Am avea nevoie de trei asistente pe tură, 12 în total, şi acesta este numărul minim. Secţia are 35 de paturi. Nu este posibil să ne facem treaba cu personal insuficient. De asemenea, mai există problema materialelor sanitare, pe care suntem nevoiţi să le drămuim ca să ne ajungă“, a afirmat medicul Peter Lukacs.
Asistenta-şefă Maria Petrescu se întreabă de ce mai-marii din minister nu iau măsuri. „Ne descurcăm foarte greu. La serviciul de urgenţă nu am decât tura de dimineaţă. Suntem într-un mare deficit de personal, nu ne putem descurca. Ne vitregesc cu posturile pentru asistente. Îşi bat joc de noi!“, a spus asistenta.

40 de posturi pe Gorj

La Spitalul Orăşenesc Turceni au fost deblocate cinci posturi, la unitatea medicală din Târgu Cărbuneşti – şapte, la Bumbeşti-Jiu – patru, la Novaci –  cinci posturi, la Rovinari – trei, la Motru – două, iar la Sanatoriul Dobriţa din comuna Runcu a fost deblocat un post. La Spitalul Judeţean Târgu Jiu vor fi angajate 13 persoane. Din totalul de 40, 21 de posturi vor fi ocupate de medici, iar două de farmacişti.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII