16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci ani de puşcărie pentru un accident mortal

Cinci ani de puşcărie pentru un accident mortal

Fiul viceprimarului din Calafat a fost arestat ieri, după ce Curtea de Apel Craiova l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a ucis un om şi a rănit alţi doi într-un accident de circulaţie. La Tribunalul Dolj, judecătorii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu îl condamnaseră la doar trei ani de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Craiova a pronunţat săptămâna aceasta o pedeapsă neaşteptat de drastică în cazul autorului unui accident de circulaţie mortal. În majoritate, instanţele din România dau pedepse de maximum trei ani de închisoare, şi acelea cu suspendare, în cazul accidentelor mortale de circulaţie, fie ele şi cu doi sau trei morţi. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au avut însă curajul să încalce această regulă nescrisă.

Din bar în bar

Accidentul pentru care a fost pus sub acuzare calafeteanul Cristian Sorin Vasile, zis Valschi, pe atunci de 25 de ani, s-a produs în noaptea de 23 spre 24 decembrie 2007.
Tânărul, posesor al unui BMW 525 cu numărul DJ-17-WAW, a ieşit prin oraş, în seara zilei de 23 decembrie, împreună cu prietena lui, Alisa Drîgnei. Au mers împreună la Blue-Bar, unde, între orele 19.00 – 23.00, Vasile a băut mai multe beri, şi nu din cele fără alcool. Şi-a condus prietena acasă, apoi s-a întors în bar, de unde a plecat cu un prieten la alt local, pe malul Dunării, unde a mai ciocnit câteva beri cu nişte amici. În jurul orei 1.00, a plecat către barul Sonten, unde s-a întâlnit cu alţi prieteni, unde a stat la o bere cu prietenii până pe la 2.30. A luat o mică „pauză“, de vreo 15 minute, pentru a da o fugă până acasă, să mănânce ceva, dar s-a întors cât a putut de repede la bar, ca să mai bea o bere şi un coniac Metaxa.
Pe la ora 3.00, cele patru fete cu care se aflase în bar – Ana-Maria Ştefan, de 18 ani, Mădălina-Maria Medeleanu, de 18 ani, Monica Nichescu, de 19 ani, şi Daiana-Maria Tucă, de 19 ani – au dorit să plece spre casele lor. Vasile le-a propus să le ducă el cu maşina, însă fetele n-au acceptat, susţinând că tânărul băuse. Alţi membri ai grupului le-au asigurat însă că Valschi conduce mai bine când e băut, iar Mihai Tiţa, de 22 de ani, din aceeaşi localitate, le-a spus că merge şi el cu maşina, ca să le dea curaj fetelor. În aceste condiţii, fetele au acceptat. S-au urcat toate patru pe bancheta din spate a maşinii, solicitând să fie lăsate la blocurile din faţa Liceului „Ştefan Milcu“, Tiţa a ocupat scaunul din dreapta, iar Vasile a urcat la volan.

180 km/h în oraş

Pe drum, şoferul a încercat să le arate fetelor cât de bun este la volan. În ciuda gheţii de pe carosabil, a apăsat aşa de vârtos pedala de acceleraţie, încât maşina a prins 150 km/h pe strada Traian. Viteza era atât de mare încât Vasile a ratat locul unde trebuia să le lase pe fete, oprind abia în zona benzinăriei Lukoil. Panicate, fetele l-au rugat să le ducă înapoi în oraş, însă nu atât de rapid. Şi totuşi, tânărul le-a spus că poate merge de două ori mai repede. A întors şi a apăsat şi mai tare pe acceleraţie, de data asta prinzând 180 km/h. În timp ce trecea de pe un sens pe altul şi se lăuda cât de bine poate să conducă şi atunci când e băut, Vasile a pierdut controlul volanului, iar maşina a ieşit de pe carosabil, s-a izbit de un copac, de unde a ricoşat în alt copac, în care s-a oprit.
În urma impactului, Mihai Tiţa a murit pe loc, din cauza rupturilor de cord şi hepatice suferite. Ana-Maria Ştefan a suferit multiple fracturi şi leziuni care i-au pus în primejdie viaţa, necesitând 40-45 de zile de îngrijiri medicale. Mădălina Maria Medeleanu a avut şi ea nevoie de 75 de zile de îngrijiri medicale, în urma unor fracturi şi traumatisme cerebrale care i-au pus viaţa în primejdie. Şi Daiana-Maria Tucă a fost rănită, însă nu atât de grav, iar Monica Nichescu s-a ales doar cu răni minore. Raportul medico-legal a stabilit că Vasile prezenta la ora accidentului o alcoolemie de 1,50 g/l alcool pur în sânge.
În urma accidentului, Cristian Sorin Vasile a fost cercetat, apoi trimis în judecată de procurorii calafeteni pentru uciderea din culpă a lui Tiţă, respectiv vătămarea corporală din culpă a două dintre fete, Ana-Maria Ştefan şi Mădălina-Maria Medeleanu. Daiana-Maria Tucă şi-a retras plângerea în timpul cercetărilor, iar Monica Nichescu a suferit leziuni minore, pentru care nu a făcut plângere.

Condamnări cu suspendare

Pe 27 octombrie 2009, Judecătoria Calafat a decis să-l condamne pe inculpat la trei ani de închisoare, dispunând totodată suspendarea condiţionată a pedepsei. Instanţa l-a mai obligat pe autorul accidentului, în solidar cu firma de asigurări, la plata către familia decedatului a sumei de 27.143 de lei despăgubiri materiale şi 80.000 de lei daune morale. Pe lângă această sumă, Vasile trebuia să mai plătească 20.000 de lei daune morale către Ana-Maria Ştefan şi 4.953 de lei pentru cheltuielile de spitalizare ale victimelor.
Nemulţumiţi de soluţie, procurorii calafeteni au făcut apel. Dosarul a ajuns astfel la Tribunalul Dolj, pe masa completului format din judecătorii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu. Cei doi parteneri au admis doar formal apelul procurorilor. Sentinţa nu s-a prea schimbat: rămânând la trei ani de închisoare, însă cu suspendare sub supraveghere. Din nou nemulţumiţi, procurorii au făcut recurs, care s-a judecat pe 7 septembrie la Curtea de Apel Craiova. Judecătorii de aici au decis că pedeapsa dată la Judecătoria Calafat şi Tribunalul Dolj este mult prea mică, în raport cu gravitatea faptei, condamnându-l pe Cristian Sorin Vasile la cinci ani de închisoare, cu executare în penitenciar.
În baza acestei hotărâri judecătoreşti, fiul viceprimarului din Calafat a fost arestat ieri, urmând ca, probabil, astăzi, să fie transferat din arestul poliţiei în Penitenciarul Craiova, pentru executarea pedepsei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

85 COMENTARII