22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi ofiţeri de la Poliţia Economică sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu

Doi ofiţeri de la Poliţia Economică sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu

Doi ofiţeri de la Poliţia Economică sunt anchetaţi pentru abuz în serviciu după ce, în iunie, au luat maşina pe care o duseseră în service fără să plătească factura pentru reparaţii.

Doi ofiţeri de la Poliţia Eonomică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt sunt anchetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova după ce, în iunie, au luat maşina pe care au dus-o în service, fără a plăti contravaloarea reparaţiilor. Patronul serviceu-lui a depus împotriva celor doi poliţişti plângeri atât la IPJ Olt, cât şi la Parchet.

Cum s-a întâmplat

Poliţiştii Laurenţiu Lazăr şi Ciprian Gheorghiceanu, angajaţi ai IPJ Olt, au dus o maşină la reparat la un service de pe raza localităţii Slătioara anul trecut, la sfârşitul lunii noiembrie, susţine Marian Căruntu, proprietarul service-ului. Potrivit acestuia, maşina, un BMW decapotabil Z3, fusese implicată într-un accident în Bulgaria şi era grav avariată. Cei doi ofiţeri au lăsat autoturismul la service pentru reparat, iar când maşina a fost gata, ar fi început să recurgă la fel şi fel de manevre pentru a încerca să-l determine pe patron să le dea maşina fără ca ei să mai plătească vreun ban pentru reparaţii, mai susţine Căruntu.
„Lazăr şi Gheorghiceanu au venit la mine la sfârşitul lunii noiembrie 2009. Au adus un BMW decapotabil Z3 pe platformă. Maşina fusese implicată într-un accident în Bulgaria. Era grav avariată. Avea daună totală. Nici asigurare nu avea. Au optat pentru a fi reparată cu piese second-hand. Am lucrat foarte mult la maşină, iar în iunie aceasta a fost gata. Când a fost să plătească, Gheorghiceanu, pentru că el este proprietarul maşinii, nu a mai vrut să achite nimic. Invoca fel şi fel de pretexte. Era nemulţumit de faptul că nu corespundea culoarea cu cea trecută în cartea de identitate. Nu am vrut să le dăm maşina pentru că refuzau să achite contravaloarea facturii – 158 de milioane de lei vechi. Atunci, au trimis peste noi Protecţia Consumatorului şi Garda Financiară de mai multe ori.
Încercau să ne intimideze ca să le dăm maşina. Cei care au făcut verificări nu au găsit nimic în neregulă. Într-un final, Lazăr şi Gheorghiceanu au luat maşina. Au venit cu o ordonanţă de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, semnată de prim-procurorul Niţu, pentru ridicarea maşinii. Nu ne-au plătit nici măcar un leuţ“, a declarat Marian Căruntu.

Se acuză reciproc

În cauză, atât poliţistul Gheorghiceanu, cât şi patronul service-ului au depus plângeri. Practic, cei doi se acuză reciproc. Căruntu a declarat că a depus două plângeri împotriva celor doi. „Împotriva celor doi poliţişti am depus plângeri atât la IPJ Olt, cât şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru abuz în serviciu“, a mai spus patronul.
Informaţia a fost confirmată şi de purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, comisarul Claudia Radu: „Am primit, în iunie, o sesizare de la patronul respectiv care reclamă cei doi poliţişti. Noi nu am făcut nici un fel de cercetări pentru că ambii sunt ofiţeri, iar de acest caz se ocupă Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Am trimis sesizarea respectivă pentru a fi conexată la dosar“.
În timp ce Căruntu îi acuză pe cei doi poliţişti de abuz în serviciu, poliţistul Gheorghiceanu îl acuză pe patron de evaziune fiscală, abuz de încredere şi fals în înscrisuri. „Unul dintre poliţişti a înaintat o plângere către Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina împotriva patronului şi cere să fie cercetat pentru evaziune fiscală, abuz de încredere şi fals în înscrisuri“, a mai declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.
În tot acest timp, patronul se jură că e curat ca lacrima. „Garda Financiară a venit de mai multe ori în control. Au făcut verificări. Nu au găsit nimic. Pe ce bază o fi făcut plângerea nu ştiu, că nu au dovezi?!“, a mai spus Căruntu.

Poliţistul Lazăr a mai fost cercetat

Nu este prima dată când poliţistul Lazăr este cercetat. Acesta s-a mai aflat în repetate rânduri în vizorul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Ultima dată când a fost cercetat a fost în aprilie 2009. Atunci o echipă de control a MAI a anchetat mai mulţi inspectori din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, ca urmare a unor sesizări înaintate ministerului. Printre cei vizaţi s-a aflat şi inspectorul Laurenţiu Lazăr. Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratului, verificarea poliţiştilor nu a fost întâmplătoare, ci a intervenit ca urmare a unor plângeri şi sesizări înaintate MAI. Aceleaşi surse au mai dezvăluit că Lazăr a fost cercetat pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare de mită. Controlul ministerial a fost confirmat la momentul respectiv chiar de şeful lui Lazăr, Cristian Voiculescu şi de comisarul-şef al IPJ Olt, Ion Voicu.

Nu s-a dispus încă urmărirea penală

În cazul celor doi poliţişti cercetaţi, deocamdată nu a fost dispusă urmărirea penală. „Există o plângere penală pentru abuz în serviciu, insultă şi calomnie în cazul poliţistului Lazăr. În cazul celuilalt, plângerea a fost formulată pentru abuz în serviciu. Deocamdată au fost administrate probe. Au fost audiaţi făptuitorii, adică cei doi poliţişti, dar şi martorii. Până la această dată nu s-a început urmărirea penală. Cazul este încă în fază de cercetare“, a declarat Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII