22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAmerican judecat pentru accident mortal

American judecat pentru accident mortal

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a înaintat Judecătoriei Târgu Jiu rechizitoriul lui Alex Dolson (foto), cetăţean american de origine română, trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi sustragere de la recoltarea probelor biologice, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de până la zece ani.

Oamenii legii au finalizat rechizitoriul şi l-au trimis în judecată pe Alex Dolson, cetăţeanul american născut în România, care în luna august a accidentat mortal două persoane. Procurorii au stabilit că pe 24 aprilie anul acesta, Alex Dolson a venit în România şi a locuit la nepotul său din comuna Plopşoru. În seara zilei de 3 august, americanul împreună cu o cunoştinţă şi cu fiul minor al acesteia s-au deplasat cu autoturismul Chevrolet Avalanche condus de Dolson, proprietatea acestuia, în satul Izvoarele unde se află mai multe restaurante cu program nonstop. La restaurant inculpatul împreună cu mai multe persoane au stat toată noaptea la masă, au servit mâncare şi au consumat bere, iar în dimineaţa zilei de 4 august, în jurul orei 5.00, unul dintre însoţitori l-a rugat pe inculpat să îl transporte cu autoturismul până în Turceni, acesta fiind de acord.
„Autoturismul a fost condus de inculpat pe DE 79 în direcţia Filiaşi, cu o viteză peste limita legală, după ce inculpatul consumase băuturi alcoolice şi pe o ploaie torenţială, iar după parcurgerea a circa doi kilometri a lovit în partea din spate o căruţă tractată de un cal, care circula în acelaşi sens, pe partea dreaptă, şi în care se aflau două persoane. Impactul a fost atât de puternic, încât cele două persoane au decedat pe loc, atelajul a fost distrus în întregime, iar calul ucis. La faţa locului s-au deplasat organele de poliţie, care l-au condus pe inculpat la Spitalul Turceni în vederea recoltării probelor biologice, însă acesta a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest sau să i se preleveze probe de sânge sau urină în vederea stabilirii alcoolemiei. A susţinut că nu el s-a aflat la volanul autoturismului implicat în accidentul de circulaţie. Expertiza tehnică auto efectuată în cauză a concluzionat că autoturismul condus de inculpat avea în momentul impactului o viteză de 90-115 km/h, iar cauzele accidentului le reprezintă prezenţa vehiculului cu tracţiune animală pe partea carosabilă a drumului naţional european, în condiţii de vizibilitate redusă şi fără a fi semnalizat corespunzător, precum şi depăşirea de către inculpat a vitezei maxime admise pe porţiunea de drum pe care s-a produs accidentul, în condiţii atmosferice deosebite“, a declarat Cristina Ciobanu, purtător de cuvânt al Parchetului Gorj.

Băut, la volan

S-a reţinut de procuror că Alex Dolson a încălcat dispoziţiile legale care prevăd că un conducător auto de vehicul să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum şi este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localitate, când vizibilitatea este sub 100 de metri, în condiţii de ploaie torenţială, ca în cazul de speţă. S-a reţinut că americanul consumase băuturi alcoolice şi nu se odihnise toată noaptea, având astfel diminuată capacitatea de percepţie şi reacţie. Potrivit procurorilor, bărbatul a avut o comportare oscilantă în cursul urmăririi penale. Iniţial, nu a recunoscut faptele, încercând să inducă în eroare organele de urmărire penală, însă ulterior a recunoscut şi a regretat. Prin ordonanţa din 4 august, procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpat şi a solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a acestuia. Cererea a fost admisă, fiind emis de Judecătoria Târgu Jiu mandat de arestare preventivă, prelungit ulterior, ce expiră pe 11 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII