12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn medic are nevoie de ajutorul nostru

Un medic are nevoie de ajutorul nostru

Este medic pediatru rezident. Când a avut prima tumoră şi-a promis că va salva vieţile din jurul ei. Acum, când boala a recidivat, trebuie să o salvăm noi pe ea, pentru a-i împlini visul! 

Am jucat rolul unei prietene de-a surorii sale şi am intrat, pentru câteva secunde, în camera de cămin. Îmi spuseseră cu toţii că vor să o ţină departe de agitaţia campaniei, trece printr-o depresie şi e speriată de ceea ce se întâmplă. Le-am respectat dorinţa.
Din prima clipă în care am zărit-o pe Flori, i-am citit tot chinul cuibărit în ea. Era aşezată pe marginea patului. Privea în gol. Subţire – înzecit mai subţire decât este statura ei obişnuită, oricum firavă, palidă, tristă, torturată de durerea surdă în care trăieşte de trei săptămâni. Şi, mai mult decât orice, i-am citit teama furişată în suflet. Pentru că nu ştia ce o aşteaptă în secunda următoare, dar, mai ales, pentru că povestea s-a repetat – de data aceasta agravată.
Vizavi, pe un scaun, cea care i-a dat viaţă încerca să descâlcească tăcerea bolnavă cu glume frumoase şi poveşti pe care numai o inimă îndurerată de mamă le poate născoci pentru copiii ei. Iar Bibi, sora bolnavei, stătea alături. Încercând din răsputeri să înghită acel nod care o sugrumă de trei săptămâni nesfârşite. De când a aflat nenorocita veste.
N-am stat mult. N-am putut. Era o durere între aceste trei femei care te punea la respect. Am ieşit de acolo şi am plecat să-mi documentez materialul departe de camera de cămin.

Diagnosticul: tumoră

„Acum trei săptămâni a început să o doară foarte tare jumătatea dreaptă a capului, iar durerea nu ceda la nici un antiinflamator“, povesteşte Bibi (Cornelia), sora Florentinei, răsfoind teancul de analize medicale, internări şi extrenări, scrisori medicale etc. „După patru zile, partea dreaptă a feţei a amorţit. Iar durerea era la fel de chinuitoare. În plus, avea ameţeli, vărsa, iar starea generală era foarte proastă. Ne-am hotărât să nu mai aşteptăm şi să mergem imediat la medic“.
Pe 9 august, după consultaţia de specialitate la unul dintre neurologii Spitalului de Urgenţă, Florentina a fost trimisă să efectueze un examen de computer tomograf, la Spitalul de Neurologie nr. 3. Diagnosticul a cutremurat-o pe tânăra de 27 de ani: Neurinom de nerv acustic drept, voluminos, compresiv pe trunchiul cerebral, cu hidrocefalie internă.
„De aici ne-au trimis în Urgenţă, să-i administreze perfuzii, iar apoi, imediat, la Bucureşti, unde am ajuns a doua zi dimineaţa, pe 10 august“, relatează evenimentele Bibi, ştergându-şi pe furiş lacrimile amare.
La Institutul Naţional de Neurochirurgie din Capitală, Florentina a fost supusă unui examen RMN. Din păcate, rezultatul a fost acelaşi: tumoră de unghi ponto-cerebelos stâng. Iar decizia tuturor medicilor care au citit filmul a fost unanimă: tumora trebuie operată.

Repetiţia

Vorbesc pe rând. Bibi, sora Florentinei, Cosmin, prietenul ei, şi Nicolae, iubitul lui Flori. Fiecare îşi aminteşte câte ceva. Cum a fost toată copilăria şi tinereţea ei o fată conştiincioasă, dornică să înveţe şi să muncească neobosită să-şi împlinească visul: acela de a deveni medic. Cum a luat rezidenţiatul anul trecut, considerând că a fost inclusă printre cei aleşi să salveze vieţi şi să vindece dureri. Cum nu s-a despărţit niciodată de Bibi, fiind nu doar surori, ci şi cele mai bune prietene. Cum au plecat amândouă de jos, dintr-o familie în care mama era casnică, iar tatăl aducea singurul venit din casă din cursele de taxi. Cum au urmat amândouă aceeaşi meserie şi anul acesta ar fi trebuit să vină ca o răsplată pentru ele: Flori ajunsese medic rezident, iar Bibi urma să-şi dea licenţa în toamna asta. Cum îşi făceau toţi patru planuri de viitor. Şi cum, ca un blestem, filmul s-a întrerupt brusc şi tăios pentru toţi, acum trei săptămâni.
„Tumora este benignă. Însă are dimensiuni mari, apasă pe trunchiul cerebral, acumulându-se aici o cantitate mare de lichid cefalo-rahidian. Oricând poate intra în comă… Pentru ea este o lovitură care a dezechilibrat-o“, continuă Bibi să vorbească. „Povestea s-a repetat. În ‘99, când avea 15 ani, Flori a mai avut o tumoră identică, dar pe partea stângă. S-a operat atunci la Cluj, dar şi-a pierdut complet auzul la urechea stângă. Atunci a decis să devină medic şi să salveze oameni…“, zâmbeşte Bibi stins. „Poate nu ar fi acum atât de speriată dacă nu ar fi existat acest precedent. De data aceasta, riscă să-şi piardă viaţa sau să rămână surdă definitiv…“.

Hanovra, locul salvator

„Ei, şi? Parcă ar fi singura surdo-mută din lume! Ce vă faceţi, domn’e, atâtea probleme? V-o operez eu să nu moară. O să-şi piardă auzul şi gata!…“. Acesta a fost doar unul dintre comentariile pe care câţiva dintre medicii din Bucureşti nu s-au sfiit să le facă acum trei săptămâni. Cât timp a fost Flori internată, Bibi, Nicolae şi Cosmin au bătut neîncetat la uşile neurologilor. Toţi le-au dat acelaşi prognostic: va fi salvată, dar îşi va pierde auzul. În plus, există riscul să rămână cu pareză facială pe partea dreaptă. Are o singură şansă: o clinică particulară din Germania, renumită pentru cazurile de neurinom rezolvate – Internaţional Neuroscience Institute din Hanovra.
Cum au aflat lucrul acesta, tinerii au trimis actele medicale ale Florentinei acolo. Răspunsul a sosit neîntârziat: echipa de medici a acceptat cazul, iar Flori este aşteptată acolo. Cu cât mai repede, cu atât mai bine – adică, în vreo trei-patru săptămâni, deoarece tumora, deja de patru centimetri, poate creşte în dimensiuni şi îi pune în pericol viaţa. Şi, cum era de aşteptat, costurile intervenţiei chirurgicale, ale tratamentului şi ale spitalizării pentru 21 de zile la clinica germană depăşesc posibilităţile financiare ale familiei Vană: 50.000 de euro. Iar de aici a început o luptă aprigă pentru strângerea banilor.
„Nu ştiu cum putem să obţinem suma asta“, îşi şterge Bibi lacrimile mecanic. „Ni s-au închis nenumărate uşi, spunându-ni-se că nu sunt interesaţi de noi. Ştim că e criză… dar nu pot să-mi pierd sora. Îi voi deranja şi pe alţii, pentru că Florentina trebuie să trăiască, să fie medic, aşa cum a visat!“.

Să o salvăm pe doctor Florentina Vană!

Florentina Vană are 27 de ani, iar de un an este medic rezident la Clinica de pediatrie din Spitalul de Urgenţă Craiova. Încă de la vârsta de 15 ani, când s-a îmbolnăvit prima dată, şi-a promis că va deveni doctor şi va salva vieţile celor de lângă ea. Din nefericire, acum este viaţa ei în joc – Florentina a fost diagnosticată cu tumoră de unghi ponto-cerebelos stâng. Dar noi o putem salva!
De câteva zile, prietenii şi familia au început să organizeze o campanie umanitară pentru ea. Primăria Craiova a aprobat amenajarea a două corturi cu urne. Acestea au fost instalate în Piaţa Prefecturii şi în cartierul Craioviţa Nouă. Prietenii au înfiinţat şi un site: http://florentina.gotdns.com/ – unde, pe lângă informaţiile despre cazul tânărului medic, se pot găsi şi două conturi, deschise pe numele tatălui Florentinei:

Conturi deschise la Banc Post, sucursala Olt, oraş Slatina
Cont IBAN RON RO36BPOS29007096064RON01
Cont IBAN EURO RO68BPOS29007096064EUR01, titular Vană Gheorghe.

De asemenea, există şi un teledon pentru donaţii. Numerele de telefon sunt valabile numai în reţeaua Romtelecom:
0900 900 790     10 EURO
0900 900 794      5 EURO
0900 900 792      2 EURO
Din informaţiile de până acum, se pare că vor fi instalate urne în hipermarketul real-, dar şi în alte locuri aglomerate din Craiova, unde au fost lipite deja sute de afişe cu povestea Florentinei Vană.
Cei care vor să o ajute pot apela şi la numerele redacţiei Gazeta de Sud:
0251/413.100
sau
0720.880.482

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII