13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru miniştri remaniaţi, Videanu şi Berceanu pe listă

Patru miniştri remaniaţi, Videanu şi Berceanu pe listă

Şase miniştri ai guvernului Boc sunt pe lista remanierii, inclusiv doi dintre greii PDL, Radu Berceanu şi Adriean Videanu. Nici scaunul lui Boc nu este sigur după ce mai mulţi parlamentari pedelişti au cerut demisia întregului guvern. Lista cu remaniabili a fost completată pe parcursul zilei de ieri după discuţii aprinse între premier şi preşedintele Traian Băsescu.

Premierul Emil Boc l-a anunţat ieri pe Sebastian Vlădescu că a fost demis din funcţia de ministru al finanţelor publice în cadrul remanierii guvernului, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Contactat de agenţia de ştiri, Vlădescu a confirmat remanierea din funcţie, dar nu a comentat decizia. Vlădescu a deţinut pentru a doua oară portofoliul Finanţelor Publice, fiind numit la conducerea ministerului la sfârşitul anului trecut, odată cu instalarea guvernului Boc II. El nu a fost propus de PDL, nefiind membru al acestui partid, dar a beneficiat de susţinerea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit Mediafax, surse din PDL au declarat că senatorul Ion Ariton ar putea fi înlocuitorul lui Vlădescu la Ministerul Finanţelor. Ariton a fost prefect de Sibiu şi este considerat un apropiat al lui Vasile Blaga. Alt nume vehiculat a fost şi cel al lui Lucian Croitoru, însă acesta a negat. Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a spus că premierul l-a anunţat că este propus pentru remaniere: „Mi-a mulţumit pentru colaborare şi mi-a spus că îi pare rău că nu mai lucrăm în continuare, că asta este situaţia politică şi că trebuie s-o luăm ca atare (…) Nu am ce să-mi reproşez“.
Surse din PDL au declarat anterior pentru Mediafax că, alături de Vlădescu şi Mihail Dumitru, ministrul agriculturii, remanierea îl vizează şi pe Mihai Şeitan, care va părăsi portofoliul de la Muncă. În schimb, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, care s-a aflat ieri-dimineaţă pentru aproximativ o oră la Palatul Victoria, ar urma să fie menţinut în funcţie, au declarat sursele citate. Miniştrii Radu Berceanu, Sebastian Vlădescu, Mihai Şeitan şi Mihail Dumitru au avut discuţii separate ieri cu Emil Boc, înaintea Colegiului Director al PDL.  

Nemulţumirea lui Băsescu

Potrivit unor surse democrat-liberale participante la o întâlnire informală înaintea şedinţei Colegiului Director al PDL, premierul Emil Boc ar fi cedat presiunilor exercitate de unii lideri democrat-liberali care au pledat pentru o remaniere guvernamentală care să vizeze şi nume grele, precum cele ale miniştrilor Blaga, Berceanu sau Videanu. Boc ar fi fost astfel de acord să includă pe lista remaniabililor pe ministrul transporturilor, Radu Berceanu, dar şi pe ministrul economiei, Adriean Videanu, o variantă fiind şi ca doar unul din cei doi să „cadă“. Celor doi li se adaugă, pe lista miniştrilor ce urmează a pleca din guvern, şi ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu. Mai mulţi lideri ai PDL au intrat în şedinţa Colegiului Director cu intenţia de a-i cere demisia ministrului Emil Boc, în condiţiile în care acesta a ignorat aşteptările parlamentarilor democrat-liberali, care au cerut insistent inclusiv remanierea unora dintre miniştrii din garda veche a PDL. „Da, avem să-i reproşăm premierului faptul că a ignorat parlamentarii şi că a refuzat să remanieze grei ai partidului, precum Adriean Videanu sau Radu Berceanu“, au precizat pentru NewsIn surse democrat-liberale. Emil Boc a avut o întrevedere şi cu şeful statului în cursul dimineţii, pe tema remanierii. Preşedintele Traian Băsescu ar fi spus, ieri-dimineaţă, în cadrul unei întâlniri cu premierul Emil Boc legată de remanierea guvernamentală, că de acum încolo lasă partidul şi guvernul să facă ce vrea, în condiţiile în care şeful statului era adeptul unei remanieri mai largi.
În condiţiile în care premierul a venit în faţa preşedintelui cu o listă de miniştri remaniabili care nu conţinea pe nici unul dintre greii din partid, dar pe care se afla, în schimb, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, precum şi miniştrii muncii, agriculturii şi comunicaţiilor, şeful statului i-a spus lui Emil Boc că de acum încolo PDL este pe cont propriu. Băsescu s-a declarat adeptul unei remanieri mai largi, care să includă şi lideri importanţi ai partidului, precum Radu Berceanu şi Adriean Videanu, însă premierul a motivat că în PDL nu se doreşte acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII