22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoar 4 la sută din blocurile din Târgu Jiu sunt reabilitate termic

Doar 4 la sută din blocurile din Târgu Jiu sunt reabilitate termic

Proprietarul unui apartament din Târgu Jiu achită în medie 2.500 de lei pentru reabilitarea termică a locuinţei. În municipiu au fost reabilitate termic numai 21 de blocuri dintr-un total de 550, adică doar 4%.

Reabilitarea termică a blocurilor din Târgu Jiu reprezintă o problemă grea pentru edilii care nu au reuşit să modernizeze din acest punct de vedere decât 21 de imobile. La un total de 550 de blocuri, cifra amintită nu reprezintă decât aproape 4% din total, adică un procent nesemnificativ dacă se ţine cont de apropierea sezonului rece. În continuare, majoritatea locuitorilor din municipiu vor plăti şi pierderile cauzate de lipsa termoizolaţiei, cu toate că sute de blocuri sunt pe listele de aşteptare. Potrivit Primăriei Târgu Jiu, până în prezent au fost finalizate lucrările la 21 de blocuri, însă nici unul nu a fost recepţionat. Sumele achitate de locatarii blocurilor au variat între 2.000 şi 2.500 de lei pentru fiecare apartament, în funcţie de suprafaţă şi de alţi factori. Diferenţa a fost asigurată în proporţie de 50% de la bugetul central şi 30% din bugetul local.

S-au aprobat fonduri pentru încă opt blocuri

Primăria Târgu Jiu va demara în perioada următoare reabilitarea termică a altor opt blocuri din zona centrală a municipiului Târgu Jiu, imobile cuprinse între străzile Calea Eroilor şi Unirii. De precizat că blocurile au mai multe scări şi câteva sute de apartamente. Suma alocată de la bugetul central este de 1,39 milioane de lei, diferenţa de 50% urmând să fie asigurată de municipalitate (30%) şi asociaţiile de proprietari (20%). „Noi mai avem realizată documentaţia pentru alte o sută de blocuri şi a fost trimisă la Bucureşti pentru verificare şi aprobarea de finanţare. Deocamdată avem finalizate fără recepţie 21 de imobile şi vor începe licitaţiile, şi vor fi demarate lucrările şi la cele opt blocuri din centrul oraşului. Obiectivul acestor lucrări este scăderea consumului energetic. Costul mediu pentru fiecare apartament se situează undeva între 2.000 şi 2.500 de lei. În preţ este inclusă şi schimbarea tâmplăriei la ferestre şi la scara blocului. Oricum, valoarea finală a costurilor se stabileşte în urma licitaţiei, dar am luat în calcul preţurile medii. Licitaţiile sunt electronice şi oricine poate participa“, a declarat Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII