22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiu de poliţist, membru al unei grupări de carderi

Fiu de poliţist, membru al unei grupări de carderi

După ce au destructurat mai multe grupări de carderi din care făceau parte Samir Sprânceană, Ion Roşianu, Dragoş Tiugan sau Marius Voinea, zis Creţu, poliţiştii doljeni au „spart“ ieri o grupare în care activa şi fiul adjunctului şefului Poliţiei Municipiului Calafat, Laurenţiu Vlăduţ.

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, sprijiniţi de colegii de la Protecţie Internă şi sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au efectuat ieri-dimineaţă opt percheziţii domiciliare, dintre care şapte în Craiova şi una în comuna Valea Stanciului, în urma cărora au ridicat şi dus la audieri şase persoane, membrii unei grupări care se ocupa cu infracţiuni cu cărţi de credit. Mai exact, aceştia fabricau dispozitive pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică, reinscripţionau datele conturilor bancare obţinute după ce montau aparatură de skiming pe bancomate din Italia şi retrăgeau numerar prin operaţiuni frauduloase. În urma descinderilor, au fost descoperite trei dispozitive de skimming, instrumente pentru confecţionarea dispozitivelor de tip skimming, telefoane mobile, laptopuri şi calculatoare, dar şi înscrisuri conţinând coduri PIN ale unor carduri bancare şi repere orare, precum şi suma de 10.000 de euro. Poliţiştii au găsit două bancnote din cupiura de 100 de euro despre care există suspiciuni că ar fi false.
Înainte de efectuarea percheziţiilor, oamenii legii au ridicat din Gara Craiova şi dus la audieri un tânăr de 28 de ani, din Galaţi, în al cărui bagaj au fost descoperite dispozitive de tip skimming şi părţi componente ale unor astfel de dispozitive. Potrivit reprezentanţilor DIICOT, grupul infracţional a început să fie monitorizat în urmă cu câteva luni, timp în care s-au strâns probe împotriva membrilor acestuia.

Băiat de poliţist de onoare, carder în Italia

Din cercetările anchetatorilor s-a stabilit că dispozitivele găsite în bagajul gălăţeanului urma să fie transportate în Italia, acolo unde se află alt membru al grupului infracţional organizat, nimeni altul decât Laurenţiu Vlăduţ, de 30 de ani, din Craiova, fiul comisarului Victor Vlăduţ, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Calafat. De altfel, printre cele şapte persoane conduse ieri la audieri la sediul DIICOT din Bănie se regăseşte şi soţia lui Laurenţiu, Flori Vlăduţ, de 35 de ani. În mod ironic, înainte să ajungă la Poliţia Municipiului Calafat, Victor Vlăduţ a lucrat o perioadă ca ofiţer în cadul BCCO Craiova.
Reprezentanţii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova au comunicat că până ieri, la ora 17.00, procurorul a dispus împotriva a două persoane măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar împotriva soţiei lui Laurenţiu Vlăduţ s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara o perioadă de 30 de zile. Oamenii legii au mai precizat că audierile urma să fie continuate toată noaptea, după care suspecţii vor fi prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. În cazul lui Laurenţiu Vlăduţ, procurorii vor cere emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă.
În sarcina membrilor grupării a fost reţinută săvârşirea infracţiunilor de asociere ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni, acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deţinerea de echipamente hardware şi software în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase.

Victor Vlăduţ, poliţist de onoare

În anul 2007, pe când era subcomisar, Victor Vladuţ, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Calafat, descris de colegi drept un poliţist integru şi un bun profesionist, a primit diploma de poliţist de onoare. El a fost recompensat atunci pentru prinderea cetăţeanului austriac Franz Zahrl, dat în urmărire internaţională după ce spărsese o bancă în Tullun – Austria şi care se ascunsese în comuna doljeană Cetate.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

44 COMENTARII