10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajat al Fiscului oltean, cercetat pentru delapidare

Angajat al Fiscului oltean, cercetat pentru delapidare

Un angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Olt este cerce-tat pentru delapidare după ce, în perioada aprilie-iulie, a încasat cu 16 chitanţe suma de 38.743 de lei de la mai mulţi agenţi economici din Olt şi nu i-a mai depus în casierie. Bărbatul acuzat susţine că ar fi luat banii doar pentru a atrage atenţia asupra comportamentului „dictatorial“ al superiorului său, Marin Jianu, şeful Administraţiei Finanţelor Publice Caracal, împotriva căruia ar fi depus o plângere penală.

Sorin Popescu, angajat în cadrul Serviciului de Colectare al Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Caracal, este cercetat pentru delapidare. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Olt, Mihaela Marinescu, angajatul Fiscului ar fi prejudiciat statul cu suma de aproximativ 40.000 de lei, bani încasaţi de la diverşi agenţi economici din judeţ şi pe care nu i-a mai pus în casierie.
„Între lunile aprilie-iulie 2010, a încasat de la nouă agenţi economici, în numerar, suma de 38.743 de lei. Aceşti bani nu au mai fost depuşi în casieria trezoreriei din cadrul unităţii. La sesizarea conducerii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Olt, s-a făcut verificarea acestui inspector şi s-a făcut o plângere penală împotriva sa la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. În prezent, raportul de muncă al angajatului AFP Caracal a încetat“, a declarat Mihaela Marinescu.

Şeful AFP Caracal nu înţelege gestul angajatului

Marin Jianu, şeful AFP Caracal, a declarat că nu înţelege nici el şi nici ceilalţi angajaţi gestul făcut de inspectorul Popescu.
„Era angajat de 17 ani şi niciodată nu am avut probleme cu el. Probabil, vechimea şi experienţa căpătată l-au împins să facă o asemenea faptă. Pentru noi, colegii lui, a fost o lovitură puternică. În continuare, ceea ce s-a întâmplat este o enigmă pentru mine. Nu am putut să desluşesc ce l-a determinat să facă acest lucru. Când l-am întrebat, mi-a spus că o să aflu adevărul peste doi-trei ani. El a recunoscut că a luat banii şi a motivat că a făcut totul din motive personale“, a declarat Jianu.

19.856 de lei de la Excelsior SRL Caracal

În urma verificărilor făcute de şeful AFP Caracal, Sorin Popescu a primit un chitanţier nou în luna aprilie. El a tăiat mai multe chitanţe la diverşi agenţi economici, dar în evidenţele Administraţiei nu figura nici o încasare. „Din acea lună nu a mai predat nici un ban. Dacă încasa bani într-o zi, a doua zi trebuia să dea banii la casieria trezoreriei din cadrul instituţiei. La început nu a fost făcută nici o verificare, însă totul a ieşit la iveală în urma unei analize: mai mulţi agenţi economici, care erau bun-platnici, figurau în evidenţele noastre ca fiind restanţieri. Aşa că am sunat patronii, care ne-au spus că ei au plătit şi că au chitanţe pe sumele date“, a explicat şeful AFP Caracal.
Cei mai mulţi bani încasaţi de Popescu au fost de la SC Excelsior SRL Caracal, 19.856 de lei. De la Freward SRL Caracal, Popescu a încasat 11.650 de lei, de la Lacoltias SRL Deveselu – 2.292 de lei, iar restul sumelor au fost „colectate“ de la alte unităţi din Caracal.
    
Contract de muncă desfăcut

Conducerea AFP Caracal a deschis în iulie o anchetă în acest caz şi a înaintat documentele către comisia disciplinară din cadrul DGFP Olt. Aceasta din urmă a depus plângere penală împotriva lui Popescu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. De asemenea, şeful Administraţiei din Caracal a sesizat şi Poliţia Economică în legătură cu acest caz. Zilele trecute, lui Sorin Popescu i s-a desfăcut contractul de muncă.
Potrivit celor precizate de Cristian Popescu, prim-procurorul şi purtătorul de cuvânt de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, inspectorul este cercetat pentru delapidare şi pentru fapta sa riscă să stea după gratii până la 15 ani.

Popescu a recunoscut, rudele au refuzat dialogul

Părinţii inspectorului, care locuiesc în Caracal, au refuzat dialogul cu reporterii Gazetei de Olt. „Nu ne băgaţi pe noi în afacerile lui. Nu ştim ce a făcut!“, au declarat aceştia. Nici soţia acestuia nu a dorit să facă declaraţii.
Contactat telefonic de reporterii GdO, Sorin Popescu a recunoscut că a luat banii şi a explicat că îi va depune la casierie, doar după soluţionarea cauzei în justiţie. „Nu comentez cele întâmplate decât după soluţionarea cazului în instanţă. Fapta este un gest disperat de a atrage atenţia asupra comportamentului discreţionar şi dictatorial al şefului AFP Caracal, Marin Jianu. Acesta m-a obligat să încalc legea. Banii există, au fost consemnaţi într-un act de către mine şi avocatul meu şi urmează să îi depun la casierie imediat după soluţionarea cazului în instanţă. Mai mult, am depus plângeri penale împotriva lui Jianu şi Gherghina la mai multe instanţe şi instituţii abilitate“, a explicat Popescu.

Şi-a tras un bloc de apartamente la Deveselu

Recent, Sorin Popescu a achiziţionat un bloc de apartamente situat în comuna Deveselu, sat Deveselu, care a aparţinut fostului IAS, susţin vecinii acestuia. Aceştia au declarat că este posibil ca banii strânşi de la agenţii economici să-i fi folosit la cumpărarea şi renovarea blocului de locuinţe, imobil în care şi-a rezervat două apartamente.
„Probabil a folosit acei bani ca să cumpere blocul. El a cumpărat apartamentele cu 8.900 de lei şi le-a vândut oamenilor cu 11.000 de lei. Are şi el aici două apartamente pe care le-a terminat de renovat acum două-trei săptămâni“, au spus vecinii lui Popescu.
„L-am tot văzut pe aici de un an, iar de două luni s-a mutat în localitate, însă finisajele au fost făcute abia în urmă cu trei săptămâni. Ne spune tot timpul că el lucrează la Fisc, iar în fiecare seară face grătare în faţa blocului şi îşi invită toţi prietenii“, a mai declarat un locatar, care a vrut să-şi păstreze anonimatul. Chestionat de reporter dacă a folosit banii sustraşi pentru a achiziţiona sau moderniza apartamentele de la Deveselu, Popescu a refuzat să facă orice comentariu despre acest lucru. „Cu apartamentele este altă treabă, dar nu vreau să comentez“, a spus fostul angajat al AFP Caracal.
În cauză, cercetările continuă.     

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU