21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAtenţie la „Vanghelie“!

Atenţie la „Vanghelie“!

Problema câinilor comunitari este departe de a fi rezolvată în Craiova. Locuitorii se plâng că sunt terorizaţi de haite întregi, autorităţile invocă neputinţa la care sunt condamnate prin lege, asociaţiile în domeniu fac mai multă larmă decât fapte.

Lupta se duce pe palier, pe scara de bloc, pe stradă sau cartier între iubitorii de animale, care îi hrănesc pe unde apucă, îi ascund în casă când apar hingherii, şi „neiubitorii“ de animale, de obicei cei care vor cu orice chip să fie în siguranţă când ies din casă.
În cartierul craiovean Calea Bucureşti, un întreg cvartal de blocuri este terorizat de o haită de câini. Peste zece animale îşi apără cu străşnicie „teritoriul“, de la vechea Stomatologie până la Piaţa Centrală. Este un risc să te aventurezi printre blocuri după ce se lasă întunericul, mai ales dacă nu eşti din partea locului. Nici unul dintre locuitorii din zonă nu a scăpat „neperforat“ de câini.
„Seara se adună în haită. Nu se poate ieşi din casă. Cel mai agresiv este unul negru, Vanghelie, cum îi spunem noi. Să aveţi grijă la Vanghelie, a «perforat» cel puţin 20 de oameni. Atacă pe la spate, şi ceilalţi pe lângă el“, avertizează un locatar din blocul E3, de pe Calea Bucureşti. Oamenii spun că nu este chip să te aperi de haita dezlănţuită, iar noaptea câinii le tulbură somnul.
„Eu înţeleg că sunt unii care îi iubesc, îi hrănesc, îi iau în casă şi le fac baie, dar ar trebui să se gândească şi la copiii care vin să se joace la Şcoala 21. Să se gândească la bătrâni. Seara îmi pun vată în urechi. Azi-noapte, pe la ora 12.00, urlau la tomberoane. Se repeziseră la cineva. O femeie de la blocul E3 a fost muşcată de câinii pe care unii dintre vecini îi iubesc. Să-i ia în casă şi să-i treacă şi la întreţinere“, susţine o locatară din blocul E4. Altă femeie spune că le-a aruncat sacoşa din mână ca să scape de patrupedele care se repeziseră asupra ei.

Omul bun şi câinele

Iubitorii de animale încurajează ideea de a creşte un câine la colţul blocului sau în scara lui, pe stradă sau în parc. Nu este mai degrabă un calvar să ţii un animal de cele mai multe ori flămând, în ploaie, în viscol, mutilat de alţi câini mai puternici? În fiecare bloc există un proprietar care îi adăposteşte lângă scara blocului, le dă mâncare în spaţiul verde.
„Ştim că există aceste haite de câini, dar noi la asociaţie nu avem nici o putere. Locatarii au păreri împărţite. Când merg să citesc contoarele, sunt atacată de aceşti câini. Până nu se găseşte o rezolvare legală, câinii rămân printre blocuri. Vor exista victime şi contradicţii între locatari“, este de părere administratoarea Asociaţiei 101 Calea Bucureşti, Daniela Stancu.
În această zonă, la colţul blocului A13, scara 1, un proprietar a încropit un coteţ din carton pentru un căţel. În blocul E5, proprietarul unui apartament de la scara 2, parter, pe lângă câinii pe care îi ţine în casă, îi hrăneşte şi pe cei maidanezi. La E3 povestea se repetă, câini în casă, câini întreţinuţi cu hrană în faţa blocului.

Ia-l acasă!

Singurul serviciu din Craiova care mai ţine evidenţa câinilor maidanezi din oraş este Serviciul Public de Salubritate, care deţine şi echipele de ecarisaj, al căror scop este de a ridica maidanezii de pe stradă, de a-i steriliza, crotalia şi, după zece zile, dacă nu sunt bolnavi sau agresivi, le dă drumul pe stradă.
„Proprietarii blocurilor din cartierul Calea Bucureşti au făcut sesizări şi la noi. Dacă, într-adevăr, câinii sunt agresivi şi au muşcat mai multe persoane, sunt identificaţi de victime, sunt ridicaţi şi, după zece zile de supraveghere la adăpostul de la Făcăi, dacă se dovedeşte că au un comportament agresiv, pot fi eutanasiaţi. Dacă nu se modifică legea, suntem îngrădiţi să acţionăm în alt mod“, a declarat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova. Acesta a mai făcut o precizare: în Craiova sunt aproximativ 17.000 de case şi numai 5.000 de câini fără stăpân, dacă evidenţa este reală. Nu ar putea fi aceşti câini adoptaţi?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

49 COMENTARII