20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu: Prefer să am capul tăiat decât să nu-mi atenţionez poporul

Băsescu: Prefer să am capul tăiat decât să nu-mi atenţionez poporul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Tuşnad, că o ţară nu poate deveni importantă câtă vreme împrumută bani pentru a-şi plăti salariile şi pensiile şi, deşi este greu pentru un om politic să-şi asume un asemenea mesaj, preferă să-i fie „tăiat capul“ decât să nu-i avertizeze pe români.

„Noi nu vom putea deveni importanţi, repet, nu vom putea deveni importanţi atâta timp cât va trebui să mergem să împrumutăm bani ca să ne plătim pensii şi salarii, atâta timp cât nu vom constata că Europa socială trebuie de fapt să devină Europa performantă, Europa modernă, Europa cercetării, Europa oricui. Dar a ne amăgi că putem continua să împrumutăm bani pentru a ne plăti pensiile şi salariile este una din marile erori“, a declarat şeful statului român la seminarul cu tematica „Europa Centrală – Centrul Europei?“, organizat în cadrul taberei studenţeşti „Tusványos 21“.
Băsescu a subliniat că ştie cât de greu este pentru un om politic să aducă astfel de mesaje, însă el preferă să-şi asume acest rol decât să condamne România să rămână tot mai în urmă faţă de statele dezvoltate ale Uniunii. „Eu ştiu că, de regulă, aducătorului veştii proaste i se taie capul. Prefer să am capul tăiat decât să nu-mi atenţionez propriul popor că avem de luat decizii extrem de importante. A continua să împrumutăm pentru cheltuielile noastre interne şi nu pentru dezvoltare ar fi o eroare care ne condamnă să rămânem tot mai în urmă faţă de statele dezvoltate ale UE, a spus Băsescu.
„Viktor (Viktor Orban, premierul ungar -n.r.) spunea bine, oamenii nu acceptă pasul înapoi şi vedem manifestările din diverse ţări unde s-au anunţat măsuri de austeritate, cum a fost, de altfel, şi în România. Acei oameni au fost păcăliţi ani de zile de oamenii politici, care le-au cumpărat voturile mărindu-le pensiile, salariile, dându-le ajutoare sociale“, a mai subliniat şeful statului.

Europa Centrală trebuie să revină la a valorifica munca productivă

Băsescu a arătat că Europa Centrală trebuie să revină la a valorifica munca productivă, cea care aduce bunăstarea, precizând că speculaţiile şi creditele cu buletinul nu sunt de natură a contribui la dezvoltarea zonei. În plus, el a arătat că românii au fost avertizaţi chiar de la nivelul BNR asupra creditelor acordate de bănci, de multe ori doar pe bază de buletin, dar şi asupra faptului că fondul de pensii nu poate face faţă unei dublări a pensiilor, măsură operată de fostul guvern.
Preşedintele a arătat că România are o şansă în plus faţă de alte ţări, şi anume un nivel al îndatorării mai scăzut, subliniind că nu trebuie să „ne batem joc“ crescând această datorie pentru consum.
„Accentuarea datoriilor ne reduce capacitatea de a decide la noi acasă. Unii râd de această afirmaţie. Nu le vine să creadă. Eu îi mai atenţionez o dată că aşa se întâmplă cu cei care nu îşi vor controla cheltuielile de acum înainte. Sistemul capitalist dinainte de izbucnirea crizei nu mai există. Trebuie să construim un alt tip de capitalism. Capitalismul adevărat şi nu capitalismul speculativ. Trebuie să construim capitalismul solid, bazat pe competiţie“, a mai subliniat Băsescu.
Preşedintele s-a referit şi la Europa Centrală ca şi zonă de dezvoltare, arătând că zona este analizată, din punct de vedere economic, global, şi nu pe fiecare ţară în parte, „şi atunci când se fac previziuni pentru evoluţiile economice se fac pentru regiune, şi pe bună dreptate“. „Suntem atât de interdependenţi unul de altul, încât colapsul economic al uneia dintre ţări le-ar afecta şi pe celelalte. Colapsul monedei oricăreia dintre ţări ar afecta şi celelalte ţări, de aceea probabil că una din deciziile extrem de importante pe care ar trebui să le luăm imediat ar fi să cheltuim atât cât producem şi să ne dezvoltăm cu banii de la UE, să punem lângă ei bani împrumutaţi, dar pentru dezvoltare şi nu pentru consum“, a spus Băsescu.
„Este timpul să devenim puternici şi nu asistaţi, dacă vrem ca Europa Centrală să devină un jucător important în interiorul Uniunii Europene. Este ceea ce eu propun românilor, este ceea ce Victor propune maghiarilor. Atunci, haideţi să o facem împreună“, şi-a încheiat şeful statului pledoaria în faţa studenţilor maghiari aflaţi la Băile Tuşnad.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII