23.9 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjActuali şi foşti angajaţi ai Prefecturii Gorj şi Primăriei Târgu Jiu, trimişi în judecată de DNA

Actuali şi foşti angajaţi ai Prefecturii Gorj şi Primăriei Târgu Jiu, trimişi în judecată de DNA

Ex-subprefectul de Gorj, Lelioara Deaconu, fosta şefă a Serviciului legalitatea actelor din cadrul aceleiaşi instituţii, precum şi alţi cinci angajaţi din administraţia locală au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni asimilate corupţiei. Prin disjungere, patru judecători de la Judecătoria Târgu Jiu şi Tribunalul Gorj s-au ales şi ei cu dosare penale la DNA, ce au legătură cu pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti, care au favorizat împroprietărirea cu pământ a fostelor şefe de la prefectură.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a şapte actuali şi foşti salariaţi din administraţia publică locală a judeţului Gorj pentru obţinerea sau pentru implicare în obţinerea, în mod fraudulos, a unor suprafeţe de teren în Târgu Jiu. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, cei trimişi în faţa instanţelor de judecată sunt: Lelioara Deaconu, fost subprefect al judeţului Gorj, Ioana Călinescu, fosta şefă a Serviciului legalitatea actelor din cadrul Prefecturii Gorj, Nicolae Deaconu, actual avocat, ex-judecător, Ştefan Burcheci, membru al Corpului de Control al prefectului de Gorj, Gheorghe Ilie, şeful Serviciului agricol din Primăria Târgu Jiu, Marilena Bardan, referent agricol la Primăria Târgu Jiu. Rezoluţie de trimitere în judecată au primit şi Remus Stamatie, fostul secretar al Primăriei Turceni, în prezent condamnat la închisoare într-un alt dosar, dar de luare de mită. Acuzaţiile care li se aduc celor amintiţi sunt de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale, fals intelectual, instigare la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, uz de fals, fals în declaraţii şi evaziune fiscală.

Terenuri obţinute ilegal 

Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, faptele s-au petrecut în perioada 2002 – 2007 şi vizează implicarea Lelioarei Deaconu în obţinerea ilegală a unor suprafeţe de teren pentru familia sa şi pentru familia subalternei sale, Ioana Călinescu. În calitate de subprefect al judeţului, Lelioara Deaconescu i-a determinat pe angajaţi ai Primăriei Turceni, Târgu Jiu şi ai Prefecturii Gorj să întocmească documente false sau incomplete, în baza cărora a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru soţul acesteia, avocatul Nicolae Deaconu, cât şi pentru fiul Ioanei Călinescu, respectiv Florin Marian Negrea, expert în cadrul Ministerului Muncii. Suprafeţele de teren primite de cele două familii Deaconu şi Călinescu au fost retrocedate în punctele Între Jieţe, Preajba şi Dealul Târgului şi au o valoare de 90.755 de euro. Acesta este de altfel şi prejudiciul produs în dauna Primăriei Târgu Jiu. Familia Deaconu a solicitat teren la Turceni, însă a primit la Târgu Jiu, în urma intervenţiilor amintite. De asemenea, familia Călinescu a cerut pământ la Scoarţa, dar a beneficiat de teren la Târgu Jiu. Interesant este că pentru împroprietărirea celor două familii de sus-puşi de la Prefectura Gorj, Primăria Târgu Jiu a facilitat trecerea unor terenuri din proprietatea publică în cea privată. De precizat că avocatul Deaconu, fost judecător, a şi vândut terenul primit, contra sumei de 25.000 de euro, însă a declarat un preţ nereal în faţa notarului şi s-a sustras de la plata impozitului pe tranzacţiile imobiliare. Dosarul în care sunt acuzaţi cei şapte gorjeni a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel din Craiova.

Patru judecători, cercetaţi pentru favorizarea infractorului 

Legat de acelaşi caz al retrocedărilor ilegale, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au mai întocmit, prin disjungere, dosare de cercetare penală pe numele a patru judecători din cadrul Judecătoriei Târgu Jiu şi Tribunalului Gorj. Magistraţii au pronunţat hotărâri judecătoreşti care au facilitat obţinerea terenurilor de către cele două familii, deşi la dosarele de judecată procurorii anticorupţie depuseseră acte din care rezulta că este în derulare o anchetă care viza pământurile respective. Acuzaţiile aduse celor patru judecători gorjeni sunt de favorizarea infractorului şi abuz în serviciu. Un alt dosar de cercetare îi vizează pe membrii Comisiei Locale Târgu Jiu, pe cei ai Comisiei Judeţene, precum şi pe membrii colectivului de lucru ai Comisiei Judeţene. Principalele acuzaţii aduse sunt de abuz în serviciu şi neglijenţă. Ancheta îi vizează, între alţii, pe fostul prefect Ştefan Popescu Bejat, foştii subprefecţi Sorin Arjoca şi Constantin Dumitrescu, primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru şi alţii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII