20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiliera „Amsterdam“

Filiera „Amsterdam“

Trei craioveni au fost deferiţi justiţiei după ce au fost prinşi în momentul în care se pregăteau să pună pe picioare o reţea de falsificare a cardurilor bancare ale olandezilor. Doi sunt încă după gratii, în timp ce al treilea a fost făcut scăpat de judecătorii Tribunalului Dolj.

În luna februarie 2010, procurorii DIICOT au aflat că în Craiova îşi are „baza“ o grupare infracţională ce se ocupă cu montarea de aparatură pe bancomate din Germania, Italia şi SUA, în vederea copierii datelor şi clonării unor carduri bancare. Potrivit informaţiilor deţinute de oamenii legii, şeful grupului ar fi Marinel Viorel Costăchioiu, zis Manole, de 36 de ani, din Craiova, care deţinea aparatura necesară copierii şi falsificării cardurilor bancare. Despre Costăchioiu se ştia şi că fusese plecat o vreme prin străinătate, de unde revenise cu ceva bani (aproximativ 50.000 de euro), pe care îi cheltuise cu diverse persoane care îi cunoşteau îndeletnicirile, iar în cursul lunii martie urma să plece din nou peste hotare, pentru alte activităţi infracţionale.

Aparatură pentru „Amste“

Pe baza acestor informaţii, anchetatorii au obţinut mandat pentru ascultarea telefoanelor celui vizat. Aşa au aflat procurorii şi poliţiştii de la Crimă Organizată că şeful bandei urma să trimită „un băiat cu autobuzul“ la „Amste“. Era vorba despre Cornel Codruţ Badea, de 20 de ani, din Craiova, care tocmai se pregătea să plece cu un autocar către Amsterdam.
Autocarul Atlassib care îl ducea pe acesta către Olanda în ziua de 3 martie a fost oprit la marginea Aradului de poliţişti. În rucsacul pe care acesta îl avea cu el au fost găsite printre haine mai multe dispozitive electronice specifice activităţii de skimming (cititoare de carduri, camere video miniaturale, diverse circuite electronice, dar şi mai multe carduri bancare). Badea a declarat că Marinel Viorel Costăchioiu şi amicul acestuia, Laurenţiu Marinel Vasile, de 43 de ani, tot din Craiova, îl trimiseseră în Olanda cu aparatura, urmând să vină şi ei apoi. Mai mult, Badea a susţinut că nu ar fi fost prima dată când cei doi îl foloseau într-o asemenea activitate infracţională.
În seara aceleiaşi zile a fost ridicat din Craiova şi Marinel Viorel Costăchioiu, în timp ce se afla la plimbare prin oraş cu un BMW înmatriculat cu numărul DJ-11-UCV, condus de amicul său, Laurenţiu Marinel Vasile. La percheziţionarea acestei maşini, au fost descoperite mai multe mijloace informatice şi de stocare a datelor, printre care şi patru capete de citire/redare, toate, ascunse într-un pachet de ţigări.

Doi în arest, unul liber

În noaptea de 3 spre 4 martie, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a celor trei, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.
Pe 4 martie, procurorii i-au prezentat pe cei trei învinuiţi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii însă au decis să emită mandat de arestare doar pentru Cornel Codruţ Badea. Faţă de Marinel Viorel Costăchioiu, instanţa a aplicat doar măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Cât despre Laurenţiu Marinel Vasile – singurul care avea la activ o condamnare, emisă de Tribunalul Gorj, pentru infracţiuni similare – Tribunalul Dolj nu a luat absolut nici o măsură preventivă faţă de acesta.
Procurorii DIICOT au făcut recurs. O săptămână mai târziu, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova apreciau că există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de către toţi cei trei învinuiţi, dispunând arestarea preventivă şi pentru ceilalţi doi, pe care tribunalul îi lăsase în libertate. Costăchioiu a fost şi el arestat, însă Vasile e de negăsit, anchetatorii bănuind că a fugit în străinătate, profitând de gentileţea exagerată a judecătorilor de la Tribunalul Dolj.
Ieri, cei trei au fost deferiţi justiţiei, pentru faptele lor riscând până la 12 ani de închisoare. Prima instanţă care îi va judeca este tot Tribunalul Dolj. Aici urmează să se decidă astăzi dacă singurii doi inculpaţi arestaţi – Badea şi Costăchioiu – vor rămâne în spatele gratiilor şi pe durata judecăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII