20.5 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAspirator de fonduri nerambursabile

Aspirator de fonduri nerambursabile

2.227 de gospodării sunt în comuna Vârvoru de Jos din Dolj. Situată la o distanţă de 20 de kilometri de Craiova, 70% din locuitori au apă la robinet după ce primăria a reuşit să realizeze pe bani europeni reţeaua de alimentare cu apă în comună. Ieri, oficialităţile au inaugurat o staţie de epurare din reţeaua integrată de canalizare, sistem făcut, de data aceasta, pe banii guvernului.

25 de kilometri de reţea de alimentare cu apă şi circa 330.000 de euro de la Banca Mondială. 15,5 kilometri de reţea de canalizare şi 3,6 milioane de lei din fonduri guvernamentale, prin programul de dezvoltare rurală. Panouri fotovoltaice ce produc energie „verde“ şi aproximativ 140.000 de euro, printr-un grant al Uniunii Europene. Un drum comunal modernizat şi patru milioane de lei din fonduri SAPARD. Cămin cultural de reabilitat, o grădiniţă pentru copii, prelungirea reţelei de apă şi canalizare şi 2,5 milioane de euro fonduri nerambursabile printr-un proiect pe Măsura 322. Toate acestea înseamnă nouă ani de eforturi şi făcut poteci fie către Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, fie către prefectură, fie oriunde altundeva unde a fost nevoie. La fel de adevărat e că toate acestea înseamnă şi patru mandate de primar în comuna Vârvoru de Jos, câştigate de Nicu Tabacu.

1.500 de gospodării, legate la reţeaua de apă

Primăria din Vârvoru de Jos a făcut ieri recepţia uneia dintre cele patru staţii de epurare a apelor menajere din comună. Sistemul integrat de canalizare – 15,5 kilometri lungime şi, până acum, câte o staţie în fiecare din satele Criva, Vârvor, Ciutura şi Vârvoru de Jos – a costat 3,6 milioane de lei cu TVA inclus. Banii au fost asiguraţi de guvern, după ce primarul Nicu Tabacu a depus şi a şi câştigat un proiect pe Ordonanţa nr. 7. A cincea staţie de epurare se va construi în satul Gavru, după cum a explicat Tabacu. De data aceasta, fondurile vin pe Măsura 322, program în cadrul căruia Vârvoru de Jos a câştigat un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile. Cu banii aceştia, primarul Tabacu vrea să reabiliteze căminul cultural din comună, să ridice o grădiniţă în satul Bujor şi să asigure reţeaua de alimentare cu apă şi în satul Criva. „Avem până acum aproximativ 1.500 de gospodării branşate la reţeaua de apă, fiecare cu apometru“, explică primarul comunei. Până să câştige proiectul pe Măsura 322, primarul Tabacu a mai reuşit să modernizeze un drum comunal de 6,5 kilometri lungime. Finanţarea de aproximativ patru milioane de lei a asigurat-o nu din bugetul comunei, ci din fonduri SAPARD.

Gazoductul Nabucco trece prin Vârvoru de Jos

Clădirea în care funcţionează primăria e în satul Vârvor. Mai interesant însă este ceea ce se găseşte în spatele imobilului. Un „perete“ de celule fotovoltaice, care transformă energia solară în 9 kWh energie electrică, poate să acopere cu prisosinţă consumul mediu de 2-3kWh al primăriei. A costat 174.000 de euro, dintre care circa 140.000 de euro au fost bani de la Uniunea Europeană. Lucrările finanţate pe Măsura 322 cu cele 2,5 milioane de euro încă nu au început, deşi primăria comunei a întocmit raportul de atribuire. „Câştigătorul este SC Compania de Construcţii, în parteneriat cu o firmă din Grecia, Mochlos, dar o altă firmă a făcut contestaţie şi acum aşteptăm răspunsul de la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor – n.r.)“, a explicat primarul din Vârvoru de Jos. Nicu Tabacu e ambiţios. „Probabil că în viitor vom avea şi reţea de gaze pentru că, pe teritoriul administrativ al comunei, trece conducta Nabucco. După ce am băgat apă şi canalizare a crescut preţul pământului. Numai uitaţi-vă unde se face o vilă!“, a spus primarul Tabacu ieri, arătând spre o casă cu etaj ridicată pe un deal.

Nicu Tabacu, de felicitat

La recepţia de ieri a staţiei de epurare din satul Criva a fost prezent prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, ca reprezentant în teritoriu al guvernului care a dat banii pentru proiectul de canalizare, dar şi ca proprietar al unei case în comună. Alături de acesta s-a aflat deputatul PSD Claudiu Manda, din colegiul căruia face parte comuna Vârvoru de Jos, dar şi vicepreşedintele tehnic al CJ Dolj, Cristinel Iovan, care l-au felicitat pe primarul Tabacu pentru reuşitele de până acum. „Programele guvernamentale precum OG nr. 7 şi HG nr. 577 şi-au dovedit utilitatea de-a lungul timpului, indiferent de guvernare. Multe autorităţi locale au putut face investiţii şi eu îmi doresc ca aceste programe să continue, să se asigure resursele financiare pentru terminarea investiţiilor în curs“, a declarat Cristinel Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII