18.3 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalS-a dat startul înscrierilor la facultăţi

S-a dat startul înscrierilor la facultăţi

O dată cu afişarea rezultatelor finale, pentru toţi foştii liceeni va începe o nouă etapă, studenţia, precedată de admiterea la facultate. Cifra de şcolarizare la buget a scăzut cu zece la sută faţă de anul trecut, iar la taxă a crescut cu 5%. Doar două noutăţi avem faţă de anii trecuţi, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative organizează concurs de admitere pentru locurile bugetate, iar Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică a renunţat la admiterea-concurs, optând pentru admiterea pe bază de dosare.

După ce absolvenţii de clasa a XII-a au trecut prin examenul de maturitate, urmează o nouă perioadă de emoţii. Majoritatea facultăţilor din centrul universitar craiovean demarează înscrierile pentru admitere chiar din acest weekend. Doar Facultatea de Teologie şi Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative au început înscrierile de pe 5 iulie şi vor continua până pe 24, respectiv 25 iulie. „În acest an, am hotărât să introducem probă scrisă tip grilă la disciplina limba română. Pentru locurile cu taxă, admiterea se va face pe bază de dosar, luându-se în calcul media generală a anilor de studiu – în proporţie de 50%, şi 50% media de la bacalaureat. Susţinerea examenului grilă va avea loc pe 28 iulie, iar în aceeaşi zi vom afişa rezultatele“, a precizat Dan Claudiu Dănişor, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. Taxa de şcolarizare la această facultate este de 3.000 de lei pe an pentru toate specializările şi toate formele de învăţământ. În cazul în care un candidat doreşte să se înscrie şi pe locurile de la buget, şi pe locurile cu taxă, va depune dosarul complet pentru locurile la buget şi va achita 150 de lei taxa de înscriere, iar pentru locurile cu taxă va depune numai fişa de înscriere şi 75 de lei taxă. Absolvenţii de liceu mai au la dispoziţie aproximativ trei săptămâni ca să se pregătească de examenul grilă, având acces la cele 11 fişiere a câte 500 de întrebări tip grilă care acoperă întreaga tematică a examenului de admitere, postate pe pagina web a facultăţii: http://drept.ucv.ro.

Peste 40 de licenţiaţi în Litere lucrează pentru Parlamentul European

Tot ca o noutate, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică nu mai organizează examen de admitere-concurs, ci admitere pe bază de dosare – media examenului de bacalaureat va avea o pondere de 60%, iar cea a anilor de studiu din liceu – 40%. La această facultate, înscrierile se fac în perioada 12-23 iulie. Începând de pe 9 iulie şi până pe 17 iulie încep înscrierile la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. La Facultatea de Matematică şi Informatică, Ştiinţe Socio-Umane, Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială, Automatică, Calculatoare şi Electronică, Horticultură, Agricultură, Facultatea de Chimie, Facultatea de Mecanică şi IMST Drobeta Turnu Severin înscrierile încep de luni, 12 iulie 2010.  Facultatea de Electrotehnică va primi dosare de înscriere începând cu 14 iulie, iar Facultatea de Litere începând cu 16 iulie 2010. Pentru domeniul Arte, pe 21 iulie va avea loc proba orală – eliminatorie, iar pe 22 iulie proba teoretică (scris şi oral). La Teatru sunt opt locuri scoase la concurs la buget şi zece la taxă. Candidaţii vor susţine probe practice, literatură română – oral, prezentarea unui monolog dintr-o piesă de teatru, prezentarea unor versuri şi a unei povestiri, exerciţii de improvizaţie pe teme propuse de comisie. „Am regândit specializările în funcţie de cerinţele pieţei. În anii trecuţi, media de admitere la buget a oscilat între 8,50 – 8,60. La Comunicare, bariera între buget şi taxă a fost în jurul mediei 9. Absolvenţii noştri sunt absorbiţi 100% pe piaţa muncii, în ultimii ani peste 40 de licenţiaţi au fost cooptaţi de Comisia Europeană“, a precizat Gabriel Coşoveanu, decanul Facultăţii de Litere.
La Universitatea din Craiova, oferta educaţională include 64 de domenii de licenţă, cu 106 specializări, precum şi 37 de programe de master şi 84 de specializări.
Conform studiilor realizate de specialiştii în recrutare, cele mai mari şanse de angajare după absolvire le au tinerii care urmează facultăţile tehnice (automatică, energetică, cibernetică) şi pe cele care asigură o specializare în limbi străine, economie, medicină şi farmacie. 

Actele necesare înscrierii la facultate

Diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă cu aceasta, în original sau copie legalizată, sau adeverinţă (în cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promoţia 2010); foaie matricolă (pentru facultăţile unde admiterea se face pe baza notelor/mediilor din anii de liceu); certificat de naştere, în copie legalizată; adeverinţă medicală tip; 4 fotografii tip buletin;
B.I. sau C.I. în copie; acte doveditoare pentru candidaţii care solicită scutirea de plată a taxei de înscriere (copii legalizate după certificatele de deces ale părinţilor, în cazul celor orfani de ambii părinţi, adeverinţe de la Direcţiile de Asistenţă Socială – în cazul copiilor aflaţi în plasament, adeverinţă pentru copiii salariaţilor Universităţii din Craiova); chitanţă de plată a taxei de înscriere. Pentru candidaţii romi, o recomandare eliberată de o organizaţie legal constituită a romilor, din care să rezulte că persoana în cauză este de etnie romă. Candidaţii de etnie romă trebuie să depună o cerere de intenţie la Rectoratul Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII