În Mehedinţi, apa s-a deversat pe mai bine de 200 de kilometri lungime, între Baziaş şi Drobeta Turnu Severin, iar lacul de acumulare de la Orşova a fost golit.
În Mehedinţi, în urmă cu trei zile, cotele de inundaţie au fost depăşite la Gruia, când cota MIRA a fost de 766 de centimetri.
„Situaţia pe Dunăre, în Mehedinţi, este monitorizată de ISU Drobeta. În prezent, cota MIRA la Gruia este 766 de centimetri, ceea ce înseamnă că a fost depăşită cota de inundaţii. La Baziaş, la intrarea în ţară, cota este de 12.800 de metri cubi pe secundă, la PF I – 13.175, la PF II – 12.375, iar la Orşova lacul de acumulare a fost golit pentru a primi eventuale viituri“, a declarat Liviu Borugă, căpitan ISU Drobeta.
La Orşova, lacul de acumulare a fost golit la maximum. Autorităţile au profitat de acest lucru pentru a consolida faleza şi malul fluviului.
„Când debitul apei depăşeşte 11.000 de metri cubi pe secundă, cota lacului trebuie scăzută la 63 de metri. Suntem în situaţia de debit de peste 11.000 de metri cubi pe secundă, iar autorităţile au luat măsura de a goli lacul de acumulare. Profităm de faptul că nu mai este apă şi ne punem în aplicare o lucrare de consolidare a zidului, executată cu fonduri europene nerambursabile. De-a lungul timpului, apa a erodat zidul de protecţie şi, de fiecare dată când plouă, apa intră în Orşova. Zidurile sunt vechi de peste 40 de ani“, a declarat primarul municipiului Orşova, Constantin Brăgaru.
Viitura le-a dat de gândit şi proiectanţilor, care se ocupă de faleza oraşului. Aceştia au luat măsura lungirii acesteia cu încă un kilometru şi jumătate şi, totodată, turnarea altor ziduri de beton, care să întărească malurile Dunării.
„Am demolat vechiul zid ca să reabilităm zona, să lungim faleza şi să construim altul nou, pentru a proteja malul Dunării. S-a turnat un zid nou de 300 de metri, iar acum mergem pe fundul apei, unde nivelăm pământul, ca să terminăm lucrarea cât mai repede“, a spus maistrul Florin Duncea.
Au fost inundate 1.228 de hectare de teren agricol
În prezent, cotele Dunării au scăzut în Mehedinţi şi nu mai reprezintă un pericol pentru localităţile din nordul judeţului, unde, la începutul săptămânii, au fost inundate 1.228 de hectare de teren agricol.
„Din informaţiile pe care le-am primit de la SGA Mehedinţi, la punctul hidrometric Gruia, cota MIRA este de 570 de centimetri, la intrare în ţară, la Baziaş, cota Dunării este de 11.200 de metri cubi pe secundă, iar la PF şi PF II, Dunărea este de 10.797 de metri cubi pe secundă, respectiv 10.880 de metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă că în Mehedinţi apele sunt în retragere şi în prezent nu mai reprezintă un pericol“, a declarat Ramona Nistor, purtător de cuvânt la ISU Drobeta.
Lacul de acumulare de la Orşova rămâne şi în zilele următoare golit pentru alte eventuale viituri, având în vedere că meteorologii au emis alt cod portocaliu de ploi şi inundaţii în partea de nord a ţării.