18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCarderii îi „ridică“ pe poliţişti

Carderii îi „ridică“ pe poliţişti

Analiza activităţii poliţiştilor de la Crimă Organizată „saltă“ din nou Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova pe unul din primele locuri în ceea ce priveşte persoanele reţinute şi arestate, percheziţiile efectuate sau valoarea bunurilor confiscate. Printre cei care au pus „umărul“ anul acesta la rezultatele obţinute de BCCO Craiova se numără carderii Dragoş Tiugan, Ion Roşianu, Samir Sprânceană sau Marius Voinea.

Potrivit reprezentanţilor BCCO Craiova, de la începutul acestui an au fost reţinute sau arestate preventiv, la cererea procurorilor DIICOT, nu mai puţin de 105 persoane, de două ori mai multe decât în primele şase luni ale anului 2009.
În baza probelor strânse de ofiţerii BCCO, procurorii DIICOT au întocmit 37 de rechizitorii, fiind trimise în judecată în stare de arest preventiv 55 de persoane. Au fost destructurate opt grupuri infracţionale, formate din 34 de persoane.
De asemenea, de la începutul anului, poliţiştii de la Crimă Organizată au făcut 192 de percheziţii domiciliare, dar şi 70 informatice, fiind confiscate 12 maşini de lux, 5.300 de euro, 1 kg de aur, peste 150 de carduri false, dar şi aproximativ 1,5 miloane de lei – bani proveniţi din operaţiuni ilicite. Au mai fost confiscaţi 3.500 de lei, 7.500 de dolari şi 2.000 de euro falşi, două arme de foc şi 160 de cartuşe. Poliţiştii antidrog din cadrul BCCO au confiscat, la rândul lor, cantităţi importante de droguri: 27,5 kilograme de rezină de canabis, 510 g de canabis, 100 g de cocaină, 1 g de heroină şi 500 g de substanţe etnobotanice interzise consumului.

S-au înmulţit carderii din Craiova

Poliţiştii doljeni au explicat că numărul infracţiunilor informatice, mai ales al celor privind cardurile bancare falsificate, este în creştere în Craiova şi Dolj, ca şi infracţiunile de trafic de droguri şi cele economice. Numai traficul de persoane a rămas la acelaşi nivel ca în 2009.
Printre cei care au dus anul acesta BCCO Craiova pe primele locuri ale unui clasament neoficial al Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate din ţară se numără zeci de carderi, cei mai cunoscuţi fiind Dragoş Tiugan, Ion Roşianu, Samir Sprânceană sau Marius Voinea, zis Creţu.
În aprilie au fost ridicaţi Florin-Ionuţ Ghiţă şi Ion Roşianu, fratele lui Gigel Roşianu, în timp ce scoteau bani din bancomate cu carduri false.
Mai târziu, la sfârşitul lunii mai, a fost destructurată o grupare formată din persoane din Craiova, Bucureşti, Slatina şi Caracal care se specializase în fraude cu cărţi de credit. Printre cei reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv s-a numărat şi Dragoş Radu Tiugan, fiul medicului Alexandru Tiugan, şeful Secţiei de Psihiatrie Acuţi a Spitalului Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja“ Craiova.
Samir Sprânceană a „căzut“ la începutul lunii iunie, împreună cu Ovidiu Doran, Iulian Niţulescu, Claudiu Bălan, Gigi Toma şi Liviu Sfetcovici, ei fiind acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, clonare de carduri şi retrageri frauduloase de la bancomate.
Ultima „captură“ de carderi a fost făcută de ofiţerii BCCO Craiova, coordonaţi de un procuror DIICOT, pe 14 iunie. Atunci au fost reţinute mai multe persoane şi s-au făcut percheziţii în Craiova şi Bucureşti, pentru destructurarea grupului de carderi condus de Creţu. Poliţiştii de la Crimă Organizată se „laudă“ şi cu o captură importantă de droguri, făcută la începutul lunii iunie.
Atunci au fost prinse în flagrant trei persoane, doi doljeni şi un cetăţean spaniol, în timp ce aduceau din Spania în România nu mai puţin de 25,805 kg de haşiş, droguri care urma să fie comercializate în Dolj.

Infractori în străinătate

O analiză făcută de BCCO Craiova arată că anul trecut, faţă de 2008, infracţiunile de crimă organizată comise în străinătate de români au crescut cu 30 la sută. Tot în 2009, s-a constatat o migraţie a infractorilor români către ţările din nordul şi centrul Europei, care au un nivel de trai mai ridicat. Astfel, 88 la sută dintre infracţiunile de crimă organizată au fost comise de români în numai opt ţări – Italia, Franţa, Spania, Germania, Austria, Irlanda, Marea Britanie şi Belgia.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII