17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAfacerea duty-free-urilor din vamă scârţâie

Afacerea duty-free-urilor din vamă scârţâie

Cele şase magazine duty-free, sau shop-uri cum le spun unii, din Vama Porţile de Fier I de la Gura Văii şi-au închis porţile, şi nu pentru un inventar sau mărire de preţuri, ci din cauza unei hotărâri a guvernului care impune administratorilor magazinelor o serie de sarcini dure şi stricte. Noile hotărâri de guvern privind combaterea evaziunii fiscale afectează activitatea magazinelor din vama Porţile de Fier I. Una din cele mai importante măsuri, care i-a şi determinat pe reprezentanţii magazinelor să închidă temporar afacerea, este legată de instalarea unui soft special prin care toate casele de marcat vor fi conectate la un server al biroului vamal. De asemenea, taxa de funcţionare anuală va creşte de zece ori, de la 10.000 la 100.000 de euro. Măsurile antievaziune nu îi sperie pe traficanţi, care găsesc soluţii pentru a introduce ilegal în ţară mii de cartuşe de ţigări, alcool, cafea şi alte produse marca duty-free. „Cele şase magazine de tip duty-free care sunt în prezent în vama PF I trebuie să se conformeze noilor rigori ale legii. Trebuie ca, în termen de 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, toate casele de marcat din aceste magazine să fie conectate la un calculator al biroului vamal. Cheltuielile vor fi suportate în totalitate de către duty-free-uri, altfel se va lua măsura sancţionării şi suspendarea activităţii de comercializare de produse“, a declarat Irinel Coman, şef adjunct Birou Vamal Porţile de Fier I.
Până când vor implementa noile rigori, proprietarii magazinelor din vamă care comercializează ţigări şi alcool au închis uşile, lucru care dă peste cap planurile traficanţilor de ţigări netimbrate. Salvarea se află în partea cealaltă a Dunării, la vecinii sârbi. Nu degeaba s-a permis trecerea vămii cu buletinul! Traficanţii se văd acum nevoiţi să se aprovizioneze din magazinele sârbilor, pentru ca apoi să introducă marfa pe piaţa ilegală din România. Ajunşi la vamă, le ascund în cele mai ciudate locuri, de la roţile maşinilor până la compartimente create special în vehicul. „Dacă magazinele din vama noastră sunt închise trebuie să facem rost din altă parte, ce să facem, cu ce să trăim? Din păcate, nu ne înţelege nimeni că nu avem din ce să trăim. Dacă am da în cap să omorâm pentru bani, am fi criminali, dar dacă vindem ţigări şi alcool, suntem traficanţi. Nu avem de ales“, a declarat un traficant de ţigări.
La controalele efectuate de poliţia de frontieră din Mehedinţi, zilnic sunt descoperite şi confiscate diferite cantităţi de ţigări, majoritatea provenind din Serbia. Oamenii legii se aşteaptă ca în perioada următoare numărul ţigărilor de contrabandă să se dubleze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII