12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii încearcă să se titularizeze la peste 300 km de casă

Doljenii încearcă să se titularizeze la peste 300 km de casă

43 de candidaţi pe un singur post titularizabil la istorie, şi 38 la limba engleză, în condiţiile în care nu există nici o catedră titularizabilă. Cam aşa arată competiţia din Dolj la examenul de titularizare. Pentru a avea mai multe şanse, peste 80 de doljeni vor susţine examenul de titularizare în Alba sau Galaţi.

739 de candidaţi s-au înscris până în prezent pe cele 995 de poziţii, norme sau fracţiuni de norme ce vor fi scoase, în luna iulie, la concursul de titularizare, detaşare sau suplinire. Din nefericire însă, mulţi dintre aceşti tineri nu au mari şanse să prindă ore, deoarece nu există decât 75 de posturi titularizabile. Vineri, 25 iunie, este ultima zi în care centrele de examen din Craiova primesc dosarele candidaţilor care vor să se titularizeze în învăţământ.
„Ca şi în anii trecuţi, cele mai multe catedre titularizabile scoase la concurs sunt pentru învăţământul vocaţional în Liceul de Artă «Marin Sorescu» din Craiova, pentru profesorii de muzică instrumentală, acompaniament, coregrafie, corepetiţie etc. Pe cele şase posturi titularizabile de educaţie fizică şi sport din Orodel/Pleniţa, Sadova, Clubul Sportiv Craiova, Liceul Agricol Călăraşi, Palatul Copiilor Craiova, Clubul Copiilor Dăbuleni, s-au înscris 78 de candidaţi. La geografie sunt doar patru catedre titularizabile, pe care s-au înscris 45 de candidaţi. La informatică s-au înscris 13 persoane în condiţiile în care nu există catedre titularizabile!“, a spus Mihaela Moţăţeanu, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Şi pe cele 19 posturi titularizabile de educatoare la grădiniţa-structură a CN „Fraţii Buzeşti“, la Grădiniţa nr. 23, Grădiniţa nr. 40, Grădiniţa nr. 51, Urzicuţa, Lipovu, Botoşeşti-Paia, Braloştiţa, Caraula, Greceşti, Izvoare, Măceşu de Jos, Orodel, Secu, Talpaş, Unirea s-au înscris în competiţie 78 de persoane. La franceză, pentru cele patru catedre titularizabile scoase la concurs pentru şcolile din Dobroteşti – Liceul Teoretic Amărăştii de Jos, Şcoala Drăgoteşti/Fărcaş, Şcoala Drănic, Şcoala Măceşu/Cerăt s-au înscris până acum 33 de persoane. Şi la titularizarea pentru învăţători, competiţia este mare în acest an. Pe cele şase catedre titularizabile de la şcolile din Negoi, Botoşeşti-Paia, Bucovăţ, Calopăr, Predeşti şi Teslui s-au înscris la concurs 74 de persoane. Şi pe singurul post titularizabil ce va fi scos la concurs la disciplina istorie, la Şcoala Cârna/Şcoala Măceşu, s-au înscris 43 de candidaţi. Între 5 şi 7 iulie 2010 se vor valida fişele de înscriere, iar candidaţii înscrişi pentru examenul de titularizare trebuie să meargă să verifice.

Doljenii se titularizează în Galaţi sau Alba

Ca în fiecare an, şi acum mulţi dintre proaspeţii absolvenţi de facultate merg să se titularizeze în alte centre din ţară, în care sunt scoase la concurs mai multe catedre. De exemplu, în acest an, pentru a se titulariza pe o catedră de matematică, 36 de candidaţi doljeni şi-au depus dosarul în Alba, iar alţi 46 – în Galaţi. În urmă cu mulţi ani,  doljenii constituiau un adevărat „pericol“ pentru candidaţii din Constanţa, de exemplu, obţinând de fiecare dată note peste 7.
„În acest an, la examenul de titularizare se va acorda subiect unic în ţară, iar competiţia se va susţine în aceeaşi zi în toate centrele de examen, la aceeaşi oră. Cei care reuşesc să se titularizeze în alt judeţ pot să vină detaşaţi în Dolj. Ministerul Educaţiei decide înainte de 1 septembrie dacă detaşarea este permisă sau nu“, a spus Alexandrina Maria Năstase, inspector şcolar management educaţional şi evaluare instituţională, asigurarea calităţii la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Examenul de titularizare este programat pentru 14 iulie 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII