22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStaicu: Acum m-am trezit şi eu la realitate!

Staicu: Acum m-am trezit şi eu la realitate!

Preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, a atacat cu apel hotărârea prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul fraudării BIR. Dinel plăteşte o armată de avocaţi pentru a încerca să întoarcă rezultatul în favoarea sa.

Preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, a declarat vineri că a atacat deja cu apel hotărârea Judecătoriei Sectorului 4 în dosarul BIR, prin care omul de afaceri a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Staicu este acuzat de procurori că a prejudiciat BIR cu aproximativ cinci milioane de euro şi a fost obligat de aceeaşi instanţă, alături de alte trei persoane, la plata a opt milioane de lei. Preşedintele SIF Oltenia a spus de fiecare dată că în dosarul BIR nu există prejudicii, dar hotărârea instanţei de fond l-a cam pus pe gânduri.
„Abia acum m-am trezit şi eu la realitate şi am început să citesc rechizitoriul, pentru că efectiv nu am ştiut pentru ce am fost condamnat. Am formulat recurs şi plătesc o armată de avocaţi ca să putem face o apărare bună şi să nu mai avem probleme pe viitor“, a declarat Staicu. De la comunicarea hotărârii instanţei, evenimentele s-au precipitat. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de reglementare şi control al pieţei de capital, a emis o ordonanţă prin care l-a suspendat pe Dinel Staicu din funcţiile de administrator şi preşedinte al SIF Oltenia, pe o perioadă de două săptămâni. Staicu a spus că nu va ataca decizia, deşi surse din anturajul său susţin că decizia CNVM este considerată neconstituţională.
„Nu atac decizia CNVM, pentru că nu are sens. Ar trebui s-o atac tot la ei, iar ei ar trebui să-mi dea răspuns în 30 de zile. Ar rămâne fără obiect în acest timp. Dacă totuşi măsura va fi prelungită, atunci o voi ataca. Constituţia României spune că orice persoană beneficiază de prezumţia de nevinovăţie“, a spus Staicu.

Saltul lui Staicu în „lumea bună“ a afacerilor

Anchetatorii în cazul BIR susţin că Dinel Staicu a folosit banii împrumutaţi de la BIR în 1999-2000 cu încălcarea normelor bancare (cinci milioane de euro) pentru a cumpăra acţiuni SIF 5. Mulţi ani, Dinel a fost considerat unul dintre sforarii SIF-ului, dar acest lucru nu a putut fi dovedit. În iunie 2006, el a ieşit din umbră, devenind preşedinte-director general al SIF Oltenia. Noul rol l-a propulsat pe Staicu în centrul unora dintre cele mai importante afaceri ale ultimilor ani.
SIF 5 are, printre altele, 6,1% din BCR şi este în fruntea societăţilor de investiţii financiare care deţin peste 30% din cea mai importantă bancă românească. De asemenea, SIF avea 20% din Automobile Craiova şi a fost tot timpul un ghimpe în coasta Ford, după ce gigantul american a preluat constructorul oltean de automobile.
Cel puţin la SIF 5 Staicu a câştigat bătălia din umbră cu omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, unul dintre cei mai puternici investitori în sectorul SIF de pe piaţa de capital românească. El a supravieţuit în 2008 unei tentative de puci care urmărea înlăturarea lui Staicu, pe motiv că procesul intentat de către DNA ar fi periclitat credibilitatea SIF în rândul investitorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII