13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Cea mai mare monedă din lume, scoasă la mezat
Casa de licitaţii Dorotheum din Viena va găzdui săptămâna viitoare o licitaţie cu totul specială. După cum informează cotidianul austriac Krone, cea mai mare monedă de aur, cu un diametru de 53 de centimetri, o piesă Maple Leaf în valoare de un milion de dolari canadieni, va fi scoasă la licitaţie. Moneda, care cântăreşte 100 de kilograme, este realizată din aur pur. Aceasta are pe o parte chipul Reginei Elisabeta II, cel mai mare portret oficial în aur al Reginei, iar pe verso se găsesc trei frunze de arţar, simbolul naţional al Canadei, unde a fost bătută moneda. Valoarea nominală de un milion de dolari este sub preţul curent al aurului. Gigantica monedă Maple Leaf a fost împrumutată expoziţiei Munzkabinett de la Muzeul de Istorie a Artei din Viena, care găzduieşte una din cele mai mari colecţii numismatice din lume. Acum, impresionanta monedă a fost încredinţată casei Dorotheum, principala casă de licitaţii din Europa centrală, care vinde monezi istorice de mai bine de 200 de ani. Specialiştii estimează că moneda se va vinde la cel puţin 3,2 milioane de euro.

Anne Hathaway – o Cenuşăreasă modernă
Anne Hathaway, cunoscută din „The Devil Wears Prada“, „Bride Wars“ sau „The Princess Diaries“, va juca într-un nou film adaptat după romanul lui David Nicholls, „One Day“. De altfel, Nicholls semnează şi scenariul pentru adaptarea cinematografică. Povestea aminteşte de destinul Cenuşăresei: o femeie din clasa muncitoare se îndrăgosteşte de un bărbat foarte bogat şi cuceritor.
Hathaway îl are partener pe starul din „Across the Universe“, Jim Sturgess. Regia este semnată de Lone Scherfig, cel care a regizat An Education, peliculă nominalizată anul acesta la Oscar.

Cel mai bătrân pantof din lume are 5.000 de ani
O echipă de arheologi condusă de Ron Pinhasi de la Universitatea din Cork a descoperit un pantof care datează de acum cinci milenii. După cum informează cotidianul italian La Repubblica, pantoful este mărimea 37 şi este realizat din piele de bovină. Potrivit specialiştilor, el a aparţinut cu siguranţă unei femei. Descoperirea a fost făcută într-o cavernă din Armenia, fiind păstrat într-o stare aproape impecabilă. În aceeaşi grotă a fost descoperit şi craniul unui copil, precum şi o serie de recipiente mici cu orz, care îi fac pe arheologi să creadă că este vorba de un rit de înmormântare special.

Catherine Zeta-Jones, decorată de Regina Marii Britanii
Frumoasa actriţă galeză Catherine Zeta-Jones a fost distinsă de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru serviciile aduse cinematografiei şi pentru activităţile caritabile desfăşurate în Ţara Galilor. Evenimentul a avut loc cu ocazia zilei de naştere a reginei. Alături de Catherine, Majestatea sa a mai decorat şi alte  personalităţi din lumea sportului, muzi-cieni şi creatori de modă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS