21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa unii se poate şi pe timp de criză

La unii se poate şi pe timp de criză

Dacă unele comune din Mehedinţi sunt în imposibilitatea de a mai plăti salariile sau dările, există şi administraţii care au reuşit să acceseze fonduri europene pentru comună.

Autorităţile locale din comuna Devesel au primit sute de sesizări şi reclamaţii din partea şoferilor care tranzitează Drumul Judeţean 676 din comună. Gropile s-au transformat de mult în adevărate cratere, iar şoferii au fost nevoiţi să caute rute ocolitoare, pentru a evita calvarul. De aproape 30 de ani, drumurile care fac legătura între comuna Devesel şi Rogova nu au mai fost asfalte.
„Ne pare rău că trebuie să spunem că drumurile care fac legătura între comuna Devesel şi Rogova arată jalnic, dar noi nu putem să facem nimic, din păcate. De trei ani, starea drumurilor s-a înrăutăţit, dar nu primim nici un sprijin de la judeţ“, declara anul trecut, Nicolae Gheorghiţă, viceprimarul comunei Devesel.
În ultimii trei ani, situaţia s-a înrăutăţit, iar drumurile au devenit aproape impracticabile. De la judeţ au venit doar promisiuni, însă proiectele pentru reabilitarea drumurilor în Devesel nu au fost niciodată o prioritate pentru Consiliul Judeţean Mehedinţi.  „Când plouă mai mult, acest tronson devine un calvar. Pur şi simplu, nu ai ce să ocoleşti. Avem promisiuni că se va repara. Au venit cei de la judeţ, au măsurat, au marcat, dar doar atât, nimic mai mult. Aşteptăm“, spunea la începutul anului 2010 Ion Poparadu, administrator drumuri Primăria Devesel.
Cei mai nemulţumiţi erau însă şoferii, care de cele mai multe ori erau nevoiţi să folosească DJ 676.  „Nu am ce să mai spun. Cei de la drumuri ne cer tot felul de taxe ca să putem circula, dar ei nu ne creează nici o condiţie. Am fost prin mai multe ţări şi nu am văzut nici unde ca la noi. Asta e ţara în care trăim“, a spus un şofer nemulţumit.
Cu toate eforturile depuse de administraţia din comuna Devesel, cei de la judeţ au reabilitat doar o parte din DJ 676, res-tul nu se ştie încă dacă sau când va fi făcut.

Proiecte de peste 2 milioane de euro, în derulare

După ce ani de zile în comună nu s-a făcut nici o investiţie, acum sunt în derulare trei proiecte de peste 2 milioane de euro, unul dintre ele cuprinzând reabilitarea drumurilor comunale şi câteva uliţe din sate.
„În decurs de doi ani am accesat trei proiecte. Unul pentru comunitatea de romi, cel de-al doilea, un proiect integrat, ce presupune alimentarea cu apă, canalizare, o staţie de epurare şi o cantină socială în patru sate şi încă unul pentru construcţia unui stadion comunal“, a spus Alexandru Mimiş, primarul comunei Devesel.
Toate acestea sunt în derulare şi, probabil, vor fi finalizate până la sfârşitul anului. Sumele alocate în acest sens depăşesc 2.130.000 de euro, bani obţinuţi din fonduri europene. În comună şi în satele ce aparţin de aceasta nu au mai fost făcute investiţii de ani buni.
Proiectul integrat presupune asfaltarea unui drum comunal şi construcţia unei cantine sociale în satul Scăpău, dar şi reasfaltarea drumului principal din Deveselu, deoarece restricţia pe dealul Stârmina a determinat şoferii maşinilor de mare tonaj să folosească ruta ocolitoare, iar drumul prezintă la tot pasul adevărate cratere în asfalt. Tot din cele 2 milioane de euro se va face alimentarea cu apă şi canalizare în satele Batoţi şi Tismana. Drumul comunal din Scăpău este la stadiul de pregătire pentru asfaltare, iar în câteva zile va fi terminat.

Proiect pentru înfiinţarea unui centru pentru copiii defavorizaţi

Administraţia din Devesel mai are câteva proiecte în derulare, care sunt finanţate cu fonduri europene, un centru de informare pentru cetăţenii romi, reabilitarea unui dispensar, crearea unui spaţiu de joacă pentru copii în curtea şcolii şi construcţia unui drum. La stadiul de aprobare se află şi un proiect pentru înfiinţarea unui centru pentru copiii defavorizaţi, unde micuţii care au rămas singuri sau părinţii lor lucrează în străinătate vor putea să îşi găsească un loc.
„Cel mai important proiect consider că este cel de a construi un centru de formare a copiilor defavorizaţi, a copiilor ai căror părinţi pleacă la muncă în străinătate. Dacă la noi printre singurele venituri sunt pensiile, majoritatea aleg să muncească în străinătate şi îşi lasă copiii în grija bunicilor“, a mai spus primarul din Devesel.
Consiliul Judeţean Mehedinţi, în responsabilitatea căruia de află şi DJ 676, va trebui să ducă până la capăt reabilitarea drumului, care până în prezent a fost refăcut doar parţial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS