10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFotografie-document în Piaţa „Mihai Viteazul“

Fotografie-document în Piaţa „Mihai Viteazul“

Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova va găzdui până duminică, 20 iunie, cea de-a IV-a ediţie a Salonului Naţional de Fotografie – document. Craiovenii vor putea asista la un spectacol format dintr-o sută de imagini ale Doljului de la începutul secolului XX şi până spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, o poveste care cuprinde fragmente de viaţă, de istorie şi cultură din Craiova, din Calafat şi Băileşti, precum şi din satele Doljului, o poveste cu întâmplări şi personaje, o poveste care aparţine locului.
Ipostaze arhitecturale şi sociale ale Craiovei dintre anii 1925-1929, Şcoala „Madona Dudu“, din anul 1928, actualul sediu al Serviciului de istorie- arheologie, Palatul Administrativ (Prefectura Dolj), tot din 1928, Palatul Justiţiei, Banca Comerţului Craiova, Gara Craiova din 1924, străzile principale ale urbei, Lahovary şi Unirii sunt doar câteva dintre fotografiile care nasc nostalgii.
Călătoria poate continua la portul doljean de la Dunăre, Calafat. „O splendidă reprezentare foto din 1929 ne arată Dunărea îngheţată, albă ca zăpada şi oamenii trecând-o, probabil, în vizită, la «verii» lor de la Dii (Vidin) sau din Pocraina, Coşava, Florentin (sate de vlahi din Timocul bulgăresc)“, a precizat dr. Cornel Bălosu, şeful Secţiei etnografie al Muzeului Oltenia. Imagini care oglindesc negoţul de cereale, târgurile, sărbătorile şcolare, populare completează tabloul care redă atmosfera interbelică a portului de la Dunăre.
De asemenea, călătorul printre fotografiile document va descoperi, graţie colecţiei profesorului băileştean Constantin Câşlaru, Băileştiul tradiţional, dar prosper, un târg agricol, care prin anii 1930 beneficia de roadele înfiinţării Cooperativei „Munca noastră“ şi care în 1934 participa la Congresul Internaţional de Cooperaţie de la Belgrad, dar şi oameni din târg de diferite condiţii sociale.
Imaginile document care înlesnesc pelerinajul în lumea Craiovei de altă dată aparţin Muzeului Olteniei Craiova (Serviciile Istorie- Arheologie şi Etnografie), Muzeului de Artă şi Etnografie Calafat – Palatul „Marincu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU