14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCanicula loveşte în culturile agricole

Canicula loveşte în culturile agricole

Cu toate că, potrivit estimărilor, anul acesta producţia agricolă urma să fie cu până la 50% mai mare decât în 2009, temperaturile excesive creează probleme agricultorilor. În lipsa unei cantităţi suficiente de apă, suprafeţele agricole din Dolj ar putea fi calamitate.

Dacă până acum vremea a ţinut cu agricultorii doljeni şi condiţiile climatice au fost favorabile, în perioada următoare, culturile ar putea fi afectate. „Până la această dată, condiţiile climatice au fost favorabile dezvoltării tuturor culturilor agricole. Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol de 0-100 cm este apropiată de limita optimă“, a explicat Mariana Stoica-Spahiu, şef serviciu Implementare Politici Vegetale din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională (DADR) Dolj. Totuşi, chiar dacă există suficientă apă pentru plante, dacă în următoarea perioadă se menţine codul galben de caniculă, agricultorii ar putea avea mari probleme. Asta, deoarece temperaturile foarte ridicate pot favoriza grăbirea procesului de maturizare, astfel că în special la cerealele păioase se va trece rapid prin fazele de vegetaţie. „La peste 29 de grade Celsius, planta intră în stres termic, consumul de apă fiind mai mare decât asimilaţia. Apare astfel fenomenul de palidare, deshidratare, uscare“, a precizat Mariana Stoica-Spahiu.

Măsuri de precauţie

Pentru a evita calamitarea recoltei, specialiştii recomandă fermierilor să adapteze tehnologiile agricole la resursa de apă şi să conserve apa din sol prin alegerea unui sistem de lucrări minime. Altfel spus, recomandă lucrări tehnice minime (în loc de trei praşile, să facă doar două) şi, acolo unde există sisteme de irigaţii funcţionabile, să fie folosite la capacitate maximă. În plus, este indicat ca lucrările să se executate dimineaţa până în ora 9.00 şi seara după ora 20.00. În caz contrar, în loc să facă bine plantelor, lucrările respective produc arsuri. „Când planta este supusă unor temperaturi foarte mari, nu se fac tratamente fito-sanitare şi nici lucrări mecanice sau manuale. În această perioadă este bine să nu intervenim cu aplicarea îngrăşămintelor chimice“, a spus Mariana Stoica-Spahiu.
Potrivit informaţiilor primite de la DADR Dolj, în cazul în care condiţiile climatice vor fi favorabile plantelor, producţia agricolă de anul acesta ar putea fi în creştere. Astfel, dacă în 2009 producţia de grâu a fost de 2.645 kg/ha, anul acesta, potrivit estimărilor, ar urma să ajungă la 3.068 kg/ha. O situaţie asemănătoare este şi la orz (3.007 kg/ha faţă de 2.948 kg/ha în 2009), ovăz boabe (1.508 kg/ha faţă de 1.255 kh/ha în 2009), mazăre păstăi (6.800 kg/ha, faţă de 3.236 kg/ha în 2009), tomate (19.500 kg/ha faţă de 12.353 kg/ha în 2009).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII