14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPierderi de 40 la sută în reţeaua de alimentare cu apă din Târgu Jiu

Pierderi de 40 la sută în reţeaua de alimentare cu apă din Târgu Jiu

Autorităţile din Târgu Jiu au stabilit că în reţeaua de apă a oraşului există pierderi de 40%. Acestea vor fi reduse abia peste doi-trei ani, în urma investiţiilor.  

Primăria Târgu Jiu şi operatorul de apă SC APAREGIO au de eliminat pierderi considerabile. Potrivit directorului tehnic al Primăriei Târgu Jiu, pierderile din reţeaua de alimentare cu apă a municipiului, administrată de SC APAREGIO, sunt de aproape 40%, aşa cum o arată un studiu realizat la cererea autorităţilor locale. Studiul a fost necesar în urmă cu mai mulţi ani pentru obţinerea unor finanţări europene în scopul reabilitării staţiilor de epurare şi a conductelor de colectare şi de alimentare cu apă din oraş. Fără investiţiile anunţate de primăria oraşului nu vor putea fi stopate pierderile, iar de cele mai multe ori acestea s-au reflectat şi în preţul plătit de populaţia oraşului. APAREGIO cumpără apa de la Apele Române, iar operatorul judeţean o revinde, la rândul său, populaţiei.

Nu au vândut şi pierderile

Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, susţine că populaţia oraşului a plătit în ultimii ani numai ceea ce a consumat, însă este greu de argumentat acest lucru, în condiţiile în care programul de contorizare a blocurilor nu a fost încă finalizat, iar cel de contorizare a apartamentelor este abia la început: „Noi nu aveam cum să obţinem această finanţare decât dacă arătam că este necesară reabilitarea reţelelor. Acum trei ani, când a fost făcut studiul res-pectiv, pierderile erau undeva la 40%. Sigur că anual am derulat investiţii în reţeaua de apă şi s-a mai redus acest procent. Sperăm ca în maximum trei ani, cu toate investiţiile începute şi prin finanţările pe care le-au primit prin POS Mediu, să eliminăm pierderile de apă din oraş. Mai avem de furcă şi cu cei care folosesc apa în exces şi încearcă să ocolească acel contor pentru a nu plăti tot ce consumă cu udatul grădinilor sau cu alte lucruri. Sistemele care deservesc reţeaua de apă au fost construite în 1960 şi nu fac faţă dezvoltării oraşului. Unele conducte sunt vechi şi cedează, cum este cazul celei de la Bârseşti“, a menţionat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS